SLABI VEĆ MJESECIMA / Što pad eura znači za hrvatske građane s kreditima u toj valuti?

Euro ne prestaje slabjeti u odnosu na američki dolar. Nakon što je Europska središnja banka najavila tiskanje svježeg novca euro je pao ispod jednog dolara i 12 centi, što nije zabilježeno u više od 11 godina. Kako će pad eura utjecati na kredite u eurima?

25.1.2015.
18:10
VOYO logo

Slabi već mjesecima, no u odnosu na američki dolar euro je trenutno pao više od 3 posto. Najniža je to razina od 2003. godine. Oslabio je euro i prema japanskom jenu. Ali u odnosu na kunu velikih promjena nema. Građanima s  kreditima u eurima rate neće padati.  

"Ništa se ne mijenja jer HNB usklađuje kretanje kune u odnosu na euro, neće se ništa promijeniti", uvjerava DragoJakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruzi Franak upozoravaju da su rate kredita u eurima također rasle no vezanjem kune uz euro sve kontrolira HNB. Što sa švicarskim frankom nije slučaj.

"Dugoročno rješenje je konverzija obaju kredita u kune, jer mi u kunama plaćamo kredite, u kunama nam je isplaćen kredit", poručuje BožoIvošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, slabiji euro pridonosi rastu gospodarstva - među najvećim dobitnicima prošli tjedan bili su proizvođači automobila.

"Nama će poskupjeti roba iz Amerike i Švicarske, ali za EU će pojeftiniti izvoz i bit će snažni impuls izvoznicima u EU", tvrdi Jakovčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo