čuli su pločane / Luka Ploče: Poštivat ćemo volju građana

Image
Foto: Facebook

Inicijatori ideje izgradnje termoelektrane na ugljen Luka Ploče istaknuli su kako će poštovati volju građana.

26.1.2015.
7:37
Facebook
VOYO logo

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata prema kojima su Pločani u nedjelju na referendumu velikom većinom odbili projekt TE Ploče, priopćenjem za medije su se javnosti obratili iz Luke Ploče, glavnog predlagatelja izgradnje termoelektrane na ugljen te ustvrdili kako će poštovati volju građana.

U priopćenju se navodi kako su čuli kakav je stav Pločana, te ističu da je na njima da ga poslušaju i razmotre daljnje korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao inicijatori ideje temeljem pozitivnih iskustava brojnih zapadnoeuropskih gradova i luka vjerujemo da bi ovaj projekt pružio ozbiljan potencijal za razvoj Luke Ploče, grada Ploče i doline Neretve, no mi nismo u poziciji donositi strateške odluke. Ovaj savjetodavni referendum provodio se prije nego što su napravljene ikakve studije, pogotovo one koje govore o utjecaju na okoliš ili na ostale gospodarske djelatnosti ovog kraja, temeljem kojih bi se o toj ideji mogla voditi argumentirana, a ne emotivna ili politikantska rasprava'', navodi se u priopćenju u kojem dalje stoji kako su građani Ploča uskraćeni za bitne informacije vezane uz projekt.

Iz Luke Ploče također navode kako je ovaj referendum bio nepotrebno trošenje novaca, ali kažu kako će 'poštovati volju lokalnog stanovništva, kao i zakone i propise RH'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naš stav je da se puni potencijal koji ova investicija pruža Pločama ne može ostvariti bez prihvaćanja projekta od strane lokalnog stanovništva. Mi ćemo i dalje, kao i dosad, aktivno tražiti prilike za osiguranje održivog razvoja Ploča i Luke Ploče kao gospodarskog pokretača grada'', pišu iz Luke Ploče te dodaju kako će u svim postupcima uključiti građane kako bi bili informirani.

Ustvrdili su da će se Luka Ploče razvijati i bez termoelektrane te izrazili nadu da će oni koji nose odgovornost za razvoj grada, kao i udruge koje su ih aktivno osporavale, uskoro iznijeti realne alternativne projekte koji će omogućiti gospodarski rast grada Ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na referendumu održanom u nedjelju, na koji se odazvalo 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela, građani Ploča su se izjasnili protiv izgradnje termolelektrane na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče. S tek 446 glasova "za", odnosno 8,49 posto i čak 4.771 glasom 'protiv', odnosno 90,79 posto, Pločani su poslali jasnu poruku Vladi RH i Luci Ploče. Od 8700 registriranih glasača na referendum je izašlo njih 5.255, odnosno 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela što znači kako je referendum bio važeći, iako ne obvezujući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo