neprilagođeni jaz / Plaće u javnom sektoru čak za 25 posto veće nego u privatnom

Image
Foto: RTL

Neprilagođeni jaz u plaćama, koji ne uzima u obzir različite karakteristike zaposlenika i radnih mjesta između sektora, pokazuje kako je prosječna neto plaća po satu rada u javnom sektoru bila za oko 25 posto veća nego u privatnom sektoru.

26.1.2015.
9:21
RTL
VOYO logo

Prema istraživanju Analiza plaća u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj, koje je proveo Ekonomski institut Zagreb, zaposlenici u javnom sektoru i državnim poduzećima znatno su bolje plaćeni u odnosu na radnike u privatnom sektoru.

Naime, neprilagođeni jaz u plaćama, koji ne uzima u obzir različite karakteristike zaposlenika i radnih mjesta između sektora, pokazuje kako je prosječna neto plaća po satu rada u javnom sektoru bila za oko 25 posto veća nego u privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju poduzeća u državnom vlasništvu prosječna plaća bila je između 17 i 21 posto veća nego u privatnom sektoru, ovisno o promatranoj godini.

Nejednakost u raspodjeli plaća u privatnom sektoru veća je nego u dva sektora s dominantnim državnim vlasništvom. Također, istraživanje pokazuje da u privatnom sektoru postoji premija na visoko obrazovanje u odnosu na javni sektor, dok je u slučaju poduzeća u državnom vlasništvu prisutna viša razina prosječnih plaća u odnosu na privatni sektor na svim stupnjevima obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici u privatnom sektoru u prosjeku su za više od pet godina mlađi u odnosu na zaposlene u javnom sektoru ili poduzećima u državnom vlasništvu, dok najveću razinu obrazovanja posjeduju zaposlenici javnog sektora.

Istraživanje koje je naručilo Ministarstvo financija temelji se na podacima iz Ankete o radnoj snazi za 2004., 2008. i 2012. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prezentirani rezultati mogu se smatrati tek jednim od koraka u sveobuhvatnoj analizi razlika u plaćama i strukturi zaposlenosti između različitih sektora vlasništva koju je potrebno napraviti u cilju kvalitetnijeg vođenja politike plaća u Hrvatskoj, kako u javnom sektoru, tako i ukupno, na razini nacionalne ekonomije", priopćavaju na službenim stranicama Ekonomskog instituta Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo