'kaj bu rekel karađorđe?' / Panika u Beogradu: 'Većinu naših brendova drže Hrvati!'

Image
Foto: Zarko Basic/Robert Anic/PIXSELL

Blic napominje da ‘Grand kafa’ više nije srpska, kao ni čokolada ‘Najlepše želje,’ ‘Dijamant’ ulje, a niti najstarija srpska voda, ‘Karađorđe.’

26.1.2015.
15:08
Zarko Basic/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Beogradski Blic objavio je u ponedjeljak članak pod naslovom 'KAJ BU REKEL KARAĐORĐE: Hrvati pokupovali najveće srpske brendove', u kojemu popisuju brojne popularne brendove u Srbiji čiji su vlasnici u međuvremenu postali Hrvati.

Najviše srpskih brendova u vlasništvu je Agrokora IviceTodorića i Atlantic grupe EmilaTedeschija. Blic napominje da ‘Grand kafa’ više nije srpska, kao ni čokolada ‘Najlepše želje,’ ‘Dijamant’ ulje, a niti najstarija srpska voda, ‘Karađorđe.’

S druge strane, Srbi u Hrvatskoj nemaju spomena vrijednog vlasništva. Prema riječima agroekonoma MilanaProstrana, srpske tvrtke su i u Jugoslaviji imale problema s pronalaženjem prostora na slovenskom i hrvatskom tržištu.

"Uvijek je postojala neka nepisana odbojnost prema našim tvrtkama. Ipak, napeta situacija nije smetala biznismenima iz Hrvatske. Znali su što žele i agresivno nastupili, jer ‘biznis je biznis. Hrvatske firme su promišljeno investirale i nisu upropastile nijednu tvrtku koju su kupili", objašnjava Prostran, koji napominje da su Hrvati uglavnom kupovali zdrave tvrtke, koje nisu bile opterećene stečajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Klikni za uvećanje slike)

"Srpske tvrtke nisu se uspjele izboriti za mjesto na tržištu te susjedne države. A nije da nisu pokušale. Tvrtka ‘Delta’ Miroslava Miškovića pokušavala je kupiti zemljište ‘Zagrepčanke’ u Zagrebu i Mesnu industriju ‘Improm’ iz Križevaca. Nije uspjela, usprkos prijateljskim vezama Miškovića i Todorića, vlasnika ‘Agrokora.’ ‘Dunav grupa,’ u čijem su sastavu ‘Imlek’ i ‘Mlekara Subotica,’ nije uspjela kupiti ‘Karlovačku mljekaru."

Iz Privredne komore Srbije objašnjavaju da su razlozi veća porezna opterećenja za investitore, ali i nesklonost srpskim proizvodima i tvrtkama.

"U Srbiji i dalje ima dosta potencijala za investiranje u prometnu infrastrukturu, industriju, energetiku, poljoprivredu, turizam, dok je Hrvatska te potencijale ranije iskoristila. Hrvatska ima veća financijska opterećenja stranih ulagača, veće stope poreza na dobit, PDV i više troškove radne snage u odnosu na Srbiju", kažu iz PKS-a, a prenosi Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo