franak lagano pada / Dok banke negoduju, premijer poručuje: 'Dugo sam im bio popustljiv'

Prema tečajnoj listi HNB-a švicarski franak u utorak će lagano pasti na 7 kuna i 69 lipa. No, dužnicima u franku to je nebitno, jer će svoje rate odsad plaćati po tečaju od 6.39 prema dopunjenom Zakonu o potrošačkom kreditiranju koji stupa na snagu u utorak. Dok banke negoduju - premijer iz Estonije poručuje: 'Dugo sam im bio popustljiv'.

26.1.2015.
18:36
VOYO logo

Pogled na tečajnu listu dužnike u franku više neće bacati u očaj. Barem na godinu dana, jer od sutra Vladina mjera stupa na snagu. Dužnicima puno znači.

"Znači da će plaćati rate po starom tečaju koji vrijedi na dan prije nego se dogodilo enormno povećanje tečaja franka. Znači, franak će se računati po tečaju 6.39", izjavio je IvanKontrec, Udruga Franak.

Mjeru koja je prošla uz podršku 85 zastupnika u Saboru - kritizirali su oporba, ali i banke koje su je proglasile nezakonitom i socijalno neodgovornom. Mogle bi ostati bez 400 milijuna kuna. Dok prijete da bi sve na kraju mogli platiti porezni obveznici, premijer za posjeta Estoniji - vrlo jasan.

"Štedio sam municiju tri godine, bio sam popustljiv i dobronamjeran prema bankama. I one će morati sudjelovati u djelu rješenja", poručio je ZoranMilanović (SDP), predsjednik Vlade.

"Nisu bili dovoljno oprezni, razboriti kad su nudili te jeftine kredite", dodaje.

Potvrdio je i da se razmatra konverzija kredita u kune po mađarskom uzoru. Model je to koji bi prema analizi HNB-a - zbog smanjenih deviznih rezervi, imao nesagledive posljedice. Ali zato se šef Vlade slaže s prijedlogom guvernera o preugovaranju kredita.

"Razmišljamo o mogućnosti uvođenja tzv. izlazne klauzule koja će se primujenjivati retroaktivno. Ljudi će morati procijeniti sami, to je osobno odluka za sve. Žele li ostati u posjedu ili otići i onda se vratiti kao iznajmljivač".

I dok se u Vladi traži rješenje za švicarce, u HDZ-u se pitaju zašto je Vlada sa socijalnim mjerama poput otpisa duga krenula tek sad. Tvrde, to je PR u izbornoj godini.

"Nisu uspjeli privući investicije, uspijevaju samo povlačiti sada pet prije 12 marketinške poteze kako bi uvjerili da nisu ipak toliko bešćutni", kazao je ŽeljkoReiner, HDZ, potpredsjednik Sabora.

Iz banaka su pak poručili da će se tečaj franka automatski obračunavati po novom Zakonu. Ali teško je povjerovati da će se tek tako pomiriti s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo