u nedjelju 15. veljače / Kolindina inauguracija pomaknuta tri dana ranije zbog summita

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

26.1.2015.
20:09
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Svečana prisega i inauguracija izabrane predsjednice RH KolindeGrabar-Kitarović neće se, kao posljednje tri inauguracije, dogoditi 18. veljače, nego će biti održana tri dana ranije, 15. veljače – u podne.

Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik BarackObama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma. Summit se održava u Washingtonu, točnije u Bijeloj kući. Postalo je, naime, jasno da će taj događaj potpuno prekriti inauguraciju hrvatske predsjednice te da će malo koji predsjednik ili šef vlade moći doći u Zagreb 18. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi razlog pomicanja roka jest činjenica da je nedjelja (15.) bolji dan od srijede 18., kojajeradnidan, pa se i zbog toga može očekivati veći odziv stranih gostiju no kada bi inauguracija bila usred radnog tjedna.

Organizacija svečanosti dogovara se između Ureda predsjednika Ive Josipovića i izbornog stožera K. G. Kitarović. Njezin tzv. tranzicijski tim vodi Jadranka Jureško. Otkada su završeni izbori na kojima je Grabar-Kitarović pobijedila Josipovića, s Pantovčaka joj uredno prosljeđuju svu poštu koja dolazi na adresu predsjednika. U samoj organizaciji inauguracije aktivno sudjeluju zaposlenici Ureda predsjednika koji detalje dogovaraju sa Stožerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je na odlasku, ekipa koja je radila za Josipovića obavlja i poslove koji se odnose na primopredaju dužnosti, kaže nam DanicaJuričićSpasović, pročelnica Kabineta predsjednika koji broji zadnje dane na dužnosti. Sama inauguracija se, inače, financira iz proračuna Ureda predsjednika, što je uobičajena praksa. Kada ova dva tima ugovore popis osoba i svjetskih lidera koji će biti pozvani na inauguraciju hrvatske predsjednice, tada nastupa dio posla koji će obaviti Ministarstvo vanjskih poslova i njihov protokol. MVP se u pripremu inauguracije logistički uključuje nakon što se dozna tko od stranih gostiju dolazi.

No, očekuje se da će tradicija biti poštovana pa će inauguracija biti održana na Markovu trgu, gdje je i simbolično sjedište vlasti. Bit će to povijesni događaj, ne samo zato što će Hrvati i hrvatski građani prvi put dobiti predsjednicu nego i po tomu što će ona svečanu prisegu održavati pred još jednom ženom, predsjednicom Ustavnog suda RH JasnomOmejec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inauguracije su se, inače, u posljednjih 15 godina održavale uvijek na 18. veljače, no u međuvremenu je iz Ustava ispuštena odredba o tom datumu tako da se on sada uzima kao “krajnji rok” pa inauguracija može biti i prije. Ranija inauguracija, međutim, znači i komplikaciju za odlazak hrvatske službene osobe na globalni summit u Washingtonu. Zasada se ne zna tko će iz RH biti pozvan, no izvjesno je da to neće moći biti Josipović (koji se izjasnio da mu je zadnji službeni put onaj u Auschwitz), a ni novoizabrana predsjednica K. G. Kitarović, koja na dužnost formalno stupa 19. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo