70. obljetnica oslobođenja / Tri bivša logoraša govorit će u ime cijele skupine preživjelih

Čelnici država i vlada iz 40 zemalja nazočit će svečanosti Oswiecimu, u južnoj Poljskoj. Među njima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i dvojica preživjelih logoraša iz Hrvatske, Boris Braun i slavni producent Branko Lustig.

27.1.2015.
7:33
VOYO logo

(Video: Enex)

Tristotinjak preživjelih logoraša iz Auschwitza nazočit će u utorak popodne na svečanosti 70. godišnjice oslobađanja najbrutalnijeg nacističkog logora smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici država i vlada iz 40 zemalja nazočit će svečanosti Oswiecimu, u južnoj Poljskoj. Među njima i hrvatski predsjednik IvoJosipović i dvojica preživjelih logoraša iz Hrvatske, Boris Braun i slavni producent BrankoLustig.

Tri bivša logoraša govorit će u ime cijele skupine preživjelih. Jedini politički govor održat će poljski predsjednik BronislawKomorowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović u Auschwitzu: Krize potiču radikalizam

Minuta šutnje za žrtve holokausta u Hrvatskom saboru

Ruski predsjednik VladimirPutin neće biti na komemoraciji jer tvrdi da nije dobio poziv. Organizacijski odbor memorijalnog kompleksa u Auschwitzu naglašava, međutim, da poljska vlada ne organizira skup. On je otvoren za sudjelovanje svima, kažu organizatori dodajući kako se službene pozivnice nisu ni slale.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Njemačku će predstavljati predsjednik JoachimGauck, koji je prijepodne sudjelovao na posebnoj sjednici Bundestaga posvećenoj 70. godišnjici oslobođenja Auschwitza i Međunarodnom danu sjećanja na holokaust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Auschwitz je dio njemačkog identiteta, izjavio je Gauck tom prigodom. "Sjećanje na holokaust ostaje važnom temom za sve Nijemce", rekao je Gauck u Bundestagu. "Nema njemačkog identiteta bez Auschwitza. On pripada povijesti naše zemlje", kazao je.

Velike svečanosti održat će se i u drugim gradovima svijeta poput Jeruzalema i New Yorka. U Pragu se održava konferencija "Neka živi moj narod" na kojoj sudjeluje predsjednik Sabora JosipLeko. Sudionici praške konferencije popodne će posjetiti bivši logor u Terezinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je broj ubijenih Židova u holokaustu bio između pet i šest milijuna. Kako bi ubili što je više moguće Židova nacisti su izgradili kompleks logora smrti s plinskim komorama. Ubijene su i stotine tisuća Sinta, Roma, invalida, homoseksualaca i protivnika nacističkog režima.

U travnju 1940. zapovjednik SS-a Heinrich Himmler naredio je gradnju logora u Auschwitzu u Poljskoj. Ostali nacistički veliki logori smrti bili su u Chelmu, Sobiboru i Treblinki. Samo je Auschwitzu ubijeno 1,1 milijun ljudi. Devedeset posto bili su Židovi. Vojnici Crvene armije oslobodili su logor 27. siječnja 1945. godine. Pronašli su 7000 preživjelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom UN-a dan oslobođenja Auschwitza obilježava se od 2006. kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Potresna sudbina logoraša iz Auschwitza

Danas se obilježava sedamdeseta obljetnica oslobođenja zatočenika iz koncentracijskog logora Auschwitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije sedamdeset i pet godina, 1939. godine, kada su nacisti napali Poljsku, ReneeSalt je imala samo 10 godina. Sada kada joj je 85 godina, u mogućnosti je osvrnuti se i razmišljati o tome kako je, nekim čudom - preživjela.

Njezino prvo iskustvo s nacističkom diktaturom počelo je kada su nacisti navalili u njezin rodni grad Zdunska Vola te nju i njezinu obitelj izbacili iz kuće te prisvojili njihove stvari. Ostali su bez ičega i nisu imali gdje otići.

Svi iz grada koji su bili židovskog podrijetla prisiljeni su živjeti u getu i nikome nije bilo dopušteno komunicirati s vanjskim svijetom. Borili su se za opstanak na životu, bez osnovnih higijenskih uvjeta i ikakvog pristupa lijekovima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo