i kolinda na svečanosti / Minuta šutnje za žrtve holokausta u Hrvatskom saboru

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja obilježen je u utorak u Hrvatskom saboru.

27.1.2015.
13:44
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednica Hrvatskog sabora DragicaZgrebec poručila je u utorak kako se Danom sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, šalje poruka da mir, sloboda, jednakost, solidarnost, poštivanje različitosti i pravo na izbor svakog čovjeka, znače zalog budućnosti čovječanstva. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja obilježen je u utorak u Hrvatskom saboru, a svečanosti su nazočili predstavnici Sabora, novoizabrana hrvatska predsjednica KolindaGrabar-Kitarović, članovi Vlade, crkveni dostojanstvenici te predstavnici židovskih i romskih udruga.

Dan sjećanja na holokaust, podsjećanje je na žrtve nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, najveći broj europskih zemalja obilježava ga 27. siječnja, datum kada je 1945. godine oslobođeno 7.500 zarobljenika koncentracijskog logora Auschwitz, podsjetila je Zgrebec, izaslanica predsjednika Sabora.

Josipović u Auschwitzu: Krize potiču radikalizam

Tri bivša logoraša govorit će u ime cijele skupine preživjelih

Holokaust, zastrašujuća posljedica nacističkih rasnih zakona, predstavljao je stradanje, prije svih Židova i Roma, ali i svih koji su se opirali nacističkoj i fašističkoj ideologiji, ili su samo bili drugačiji, istaknula je Zgrebec.

Holokaus kao termin za genocid, naglasila je, koristi se kako bi se ukazalo na osobit značaj i intenzitet mrženje prema Židovima i ideološku osudu židovstva, na kojima se temeljila nacistička ideologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL



Nacistički režim uništavao je i druge skupine - homoseksualce, duševne bolesnike te svoje političke protivnike.

Zgrebec podsjeća na masovne nasilne deportacije i odvođenja u logore, te okrutna ubojstva. "Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu i njihovu agoniju", poručila je potpredsjednica Sabora.

Podsjetila je da i Hrvatska ima "tamnu stranu povijesti", da je bila proglašena tzv. NDH čiji je marionetski ustaški režim provodio politiku svojih mentora, ali, istaknula je, u tome nije imao široku potporu hrvatskog naroda.

Hrvatski narod masovno se priključio antifašističkoj borbi koja je Hrvatsku pridružila pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Nacistička i rasistička ideologija nikada nisu, niti će imati, podršku u hrvatskom narodu, naglasila je Zgrebec.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dan sjećanja, Hrvatski sabor



Okupljeni u Saboru minutom šutnje odali su počast žrtvama.

S pijetetom i tugom spram žrtava holokausta, s ponosom prema ljudima koji su se borili protiv toga strašnog zla, rekla je potpredsjednica Sabora.

"Sloboda, život i nasljeđe preživjelih" tema je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava od 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo