netko mora platiti razliku / Koje je dugoročno rješenje za kredite u francima?

Tečaj franka i drugi dan zaredom pada. Od sutra će biti 7,60 kuna, no za dužnike već vrijedi manje - 6,39 kuna jer na snagu je stupio dopunjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju. Iako će razliku u tečaju platiti sami, bankari su uveli nova pravila. Vrijede godinu dana, a dotad treba naći novo rješenje.

27.1.2015.
18:41
VOYO logo

Na tečajnoj listi franak je gotovo osam kuna, ali to će sa strepnjom odsad gledati samo u bankama. Za dužnike idućih godinu dana tečaj je 6,39 kuna. Naime, Sabor je izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na najdulje godinu dana.

Iako gube stotine milijuna kuna, banke su se zakonu pokorile i krenule provoditi mjeru. Dio njih niži će tečaj primijeniti samo za rate koje dospijevaju od danas, a dio i za one već dospjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se radi o uplati dospijelog duga, onog koji je nastao i prije primjene ovog zakona, mi ćemo to također obračunavati po tečaju 6,39 kuna. Na taj način ipak smo nastojali klijentima izaći u susret", pojasnio je direktor korporativnih komunikacija Erste&Steiermarkische BankDario Gabrić.

Međutim, svi se slažu kako je to kratkoročno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Boris Lalovac u Bruxellesu iskustvo dijeli s kolegama iz ostalih nečlanica eurozone i priznaje da Hrvatska ima najveći problem. Naspram dva posto u Poljskoj, neplaćenih je kredita u švicarcu u Hrvatskoj čak 17 posto. Rješenje vidi u prijedlogu guvernera, da banka preuzme pa iznajmi nekretninu.

"Da građanin ostane u tom stanu, odnosno da ima mogućnosti otkupa, a država bi razmotrila mogućnost davanja subvencija, poreznih olakšica. Trebalo bi da onome tko živi u najmu da mu to bude porezna olkašica, tako da i država preuzme jedan dio tereta ako bi banke otpisle jedan dio glavnice za socijalno ugrožene stanare", nabrojio je ministar financija Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to što odlučili, netko će morati platiti cijenu. Pitanje je tko.

No, stvari bi se mogle zaoštriti. Bankama je već doneseno kratkoročno rješenje neprihvatljivo jer sav trošak snose same. Hoće li nakon tužbe sve opet platiti porezni obveznici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom je trenutku prerano govoriti o takvim opcijama. Naravno da se s pravne strane razmatraju sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju", kazao je Gabrić.

"Poznato je da se banke ne slažu s ovakvim kontroverznim zakonskim rješenjem i premda ga moraju primjenjivati, razmišljaju o odgovarajućim koracima u smislu pravne zaštite", priopćeno je iz Splitske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulog je velik, kao i problem. Privremeno je riješen, ali slijede mučni pregovori.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo