stigli i hrvatski logoraši / Obilježena 70. godišnjica oslobađanja zloglasnog logora Auschwitza

Obilježen je međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, najgoreg zločina u povijesti čovječanstva. Prije točno 70 godina sovjetska je Crvena armija u Poljskoj oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički logor, Auschwitz, čijim su se žrtvama danas poklonili preživjeli iz cijelog svijeta.

27.1.2015.
19:24
VOYO logo

Tristotinjak preživjelih logoraša iz Auschwitza nazočilo je u utorak popodne na svečanosti 70. godišnjice oslobađanja najbrutalnijeg nacističkog logora smrti.

Među 300 preživjelih, i hrvatski logoraši Auschwitza, Branko Lustig, Branko Braun i Oleg Mandić prisustvovali su dirljivom obilježavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni šefovi država i izaslanstva slušali su svjedočanstva preživjelih, među njima i predsjednik Ivo Josipović. Ali više se govorilo o onima koji nisu došli. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je u Indiji, a njemačka kancelarka Angela Merkel obilježila je godišnjicu na komemoraciji u Berlinu.

A Vladimir Putin nije ni bio pozvan. Zato predsjednik Ukrajine Petro Porošenko jest, a njegov poljski kolega ponovio je izjavu zbog koje su ga Putinovi mediji napali da iskrivljava povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije točno 70 godina logor Auschwitz su oslobodile ukrajinske brigade Crvene armije”, rekao je poljski predsjednik Branislaw Komorowski.

“Ako vi, kao svjetski vođe, ne zaboravite i naučite druge da ne zaborave, tad se Holkoaust i drugi užasi poput Darfura, Biafre, Kosova ili najnovijeg napada u Parizu neće događati”, rekao je na obilježavanju predsjednik Međunarodnog odbora Auschwitz, Roman Kent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od preživjelih u znak sjećanja i edukacije o strahotama nacizma, zahtijevaju da se europska mladež za vrijeme svoga školovanja posjeti neki od logora.

Više u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo