pregovori s konzorcijima / Tko će odlučivati o autocestama - Vlada ili građani?

Država započinje izravne pregovore s tri konzorcija koji su predali neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta. Dok u Ministarstvu prometa ističu da to dokazuje kako ponuđači nisu odustali. protivnici monetizacije tvrde da posjet ulagača ne znači ništa i traže da se što prije raspiše referendum. Kada bi se to moglo dogoditi, pogledajte u prilogu!

27.1.2015.
18:50
VOYO logo

Predstavnici triju konzorcija u Ministarstvo prometa stižu u srijedu, gdje će prvi put razgovarati licem u lice s državom o monetizaciji autocesta.

"Sutra pa naredna tri dana pregovarački timovi ponuditelja bit će ovdje s našim pregovaračkim timovima. Razgovarat će se kroz fizičke pregovore o uvjetima koje su oni ponudili u svojim neobvezujućim ponudama", kazala je glasnogovornica Ministarstva prometa Renata Ivanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svakim od ponuđivača pregovarat će se zasebno, ali pod istim uvjetima. Ključni je da budu spremni platiti najmanje 2.5 milijarde eura za 40-godišnju koncesiju autocesta. Dok u Ministarstvu tvrde kako je dolazak investitora jasan znak da nisu odustali, glavni protivnik monetizacije ponavlja suprotno.

"Sigurno neće doći do ozbiljnih pregovora i pogotovo do zaključenja ugovora dok ne prođe referendum. Kad građani kažu na referendumu što misle, ako kažu da neće biti koncesije, onda je sve ovo uzalud. I ono što je nama najvažnije je upravo to – da se održi što prije referendum", istaknuo je Mijat Stanić iz inicijative Ne damo naše autoceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pravo pitanje jest hoće li do referenduma uopće doći. Nakon što je Vlada prihvatila 460 tisuća valjanih potpisa građana protiv monetizacije, zahtjev za raspisivanjem referenduma uputila je saborskom Odboru za Ustav.

"Mi smo to u Odboru zaprimili, i u dogledno vrijeme, najdulje 10-ak dana, održat će se sjednica Odbora za Ustav na kojem će se razmotriti navedeno pitanje i donijeti odluka o tome hoće li će se raspisati referendum ili će se ići prema Ustavnom sudu sa postavljanjem pitanja. Ja držim da je potrebno da Ustavni sud zauzme svoj stav da li se radi o dopuštenom ili nedopuštenom referendumskom pitanju", naglasio je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Sabor na plenarnoj sjednici tako odluči, zahtjev za raspisivanjem referenduma putuje pedesetak metara dalje, na Ustavni sud Republike Hrvatske, koji potom ima 30 dana da odluči o dopuštenosti referendumskog pitanja.

To znači da bi se već početkom ožujka moglo konačno znati hoće li o monetizaciji odlučivati Vlada ili građani, odnosno hoće li moćni konzorciji ekspresno odustati od posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo