albanci bijesni / Neredi na Kosovu: Na prosvjedima više od 80 ozlijeđenih

Image
Foto: RTL

Masovni neredi obilježili su prosvjede u Kosovu kada je policija suzavcem i vodenim topovima tjerala prosvjednike koji su se okupili ispred zgrade Vlade.

27.1.2015.
20:52
RTL
VOYO logo

U nasilju koje je izbilo tijekom prosvjeda Kosovara protiv ministra Srbina optuženog da je uvrijedio kosovske Albance u utorak je ozlijeđeno više od 80 osoba, među kojima 56 pripadnika kosovskih snaga reda.

Sudionici prosvjeda pred sjedištem vlade u Prištini na policiju su bacali kamenje, na što je ona uzvratila suzavcem. Sukobi su eskalirali kad su prosvjednici pokušali prodrijeti u zgradu vlade a, po policijskim izvješćima, privedeno je više od stotinu ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posrijedi je već drugi prosvjed u posljednja četiri dana kojim se zahtijeva ostavka ministra rada, kosovskog Srbina Aleksandra Jablanovića, jednog od trojice Srba u vladi kosovskog premijera Ise Mustafe.

"Jablanoviću, odlazi!" i "Dolje vlada!" neki su od slogana koje je uzvikivalo mnoštvo, koje Jablanovića optužuje za vrijeđanje Albanaca zbog njegove izjave od prije dva tjedna kad je "divljacima" nazvao albanske prosvjednike koji su, tvrdeći da među njima ima "ratnih zločinaca", spriječili skupinu Srbijanaca da posjeti manastir na zapadu Kosova u povodu pravoslavnog Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je u međuvremenu uputio javnu ispriku, ali je njegova izjava bila povodom nekoliko prosvjeda kosovskih Albanaca koji čine 90 posto stanovništva Kosova.

"Nastavit ćemo prosvjede sve dok Jablanović ne podnese ostavku", rekao je Albin Kurti, vođa nacionalističkog kosovarskog pokreta Vetevendosje (Samoodređenje), koji je organizirao prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo