KSENOFOBIJA U NJEMAČKOJ / Udvostručio se broj napada na strance: Za sve je kriva Pegida?

Image
Foto: AP

Od početka održavanja prosvjeda protiv navodne islamizacije Njemačke, koje je u listopadu prošle godine pokrenuo pokret Pegida (Europski patrioti protiv islamizacije Zapada), broj napada na izbjeglice, strance i smještaje za izbjeglice u Njemačkoj se udvostručio.

28.1.2015.
15:08
AP
VOYO logo

BERLIN - U usporedbi s tromjesečnim razdobljem koji je prethodio prvim skupovima Pegide (od sredine srpnja 2014. do sredine listopada 2014.) kada je zabilježeno 33 napada, u razdoblju od sredine listopada do sredine siječnja 2015. broj napada se, sa zabilježenih 76 slučajeva, više nego udvostručio, javlja ARD-ov program "Report Mainz" na temelju podataka prikupljenih od policije, novinskih agencija te lokalnih podružnica Radnih skupina za migraciju, integraciju i demokraciju (RAA).

Sličan porast broja napada bilježe i ostale statistike. Državni ured za borbu protiv kriminala je u studenome zabilježio 63 napada s radikalno desnom pozadinom, što je dosad najveća zabilježena vrijednost i gotovo dvostruko više nego u mjesecima koji su prethodili studenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima koje je prikupio ARD, gotovo svakodnevno se negdje u Njemačkoj zabilježi napad na strance i objekte u kojima su smješteni. Takav porast broja napada nije zabilježen u prijašnjim godinama što stručnjaci povezuju s pojavom pokreta Pegida i njihovim prosvjedima s kojih se otvoreno šalju poruke usmjerene protiv stranaca u Njemačkoj.

"Pegida je stvorila klimu koja odobrava nasilje prema strancima i pogotovo prema muslimanima. Porast napada na slabije od preko 100 posto sramotan je za Njemačku i njezine stanovnike", rekao je za "Report Mainz" stručnjak za pitanje desnog ekstremizma HajoFunke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je povukao usporedbe s valom nasilja protiv stranaca početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Radi se o svojevrsnoj interakciji između raspoloženja koje je prouzročila Pegida i desnih ekstremista koji sad kažu: 'Sad je vrijeme za akciju'. To je znak za uzbunu za čitavo društvo", kaže Funke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi Pegide započeli su i do danas su najmasovniji upravo u glavnom gradu Saske, Dresdenu. Savezna pokrajina Saska, s učešćem stranaca od 2,6 posto, bilježi osjetno niži postotak stranaca u ukupnom broju stanovnika od ostatka zemlje.

Prosvjedi Pegide uživaju znatno veću potporu na istoku zemlje, u saveznim pokrajinama koje su nekad pripadale Njemačkoj Demokratskoj Republici, nego na zapadu, gdje živi i osjetno veći broj stranaca nego na istoku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo