juncker upozorava / 'Grčka mora poštovati Europu, otpisivanje duga ne dolazi u obzir'

Image
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

'Mogući su neki aranžmani, ali oni neće iz temelja mijenjati ono što već postoji. Ukidanje grčkoga duga ne dolazi u obzir. Ostale zemlje eurozone to neće prihvatiti', rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

29.1.2015.
7:21
Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Grčka mora poštovati Europu, naglasio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru za francuski tjednik Le Figaro od četvrtka i dodao da "otpisivanje duga Ateni ne dolazi u obzir", premda su mogući neki aranžmani.

"Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, mišljenje javnosti i parlamentarne zastupnike ostatka Europe", rekao je Juncker nakon što je u Grčkoj na vlast došla Siriza, stranka krajnje ljevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogući su neki aranžmani, ali oni neće iz temelja mijenjati ono što već postoji", rekao je Juncker uoči odlaska šefa eurozone, nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema u Atenu. "Ukidanje grčkoga duga ne dolazi u obzir. Ostale zemlje eurozone to neće prihvatiti", rekao je.

Juncker je napomenuo da je razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dan nakon njegove pobjede na parlamentarnim izborima. "Rekao mi je da sebe ne smatra prijetnjom nego izazovom Europi. Ja sam odgovorio da Europa nije opasnost za Grčku nego izazov", rekao je. "Cipras tvrdi da Grčka neće prihvatiti nove stroge mjere. Zemlje eurozone odgovaraju da neće više biti kredita, bude li Grčka prekršila obveze", dodao je pozivajući Grčku da bude konstruktivna u eurozoni i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući u srijedu prvu sjednicu svoje vlade "nacionalnog ozdravljenja" Cipras je među prioritetima naveo ponovne pregovore o dugu svoje zemlje. Ustvrdio je da želi i izbjeći razilaženje s grčkim partnerima i prekinuti politiku pokoravanja njegove zemlje.

Novi ministar financija Janis Varufakis potvrdio je da će njegova zemlja "okrenuti stranicu politike štednje", ali da "ne želi sukobe" između Grčke i Europe, nego naprotiv, "nove odnose povjerenja i iskrenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo