nerealna očekivanja / 'Odbacivanje međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske donijelo bi otrežnjenje'

Image
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Akademik Tibor Varady smatra kako će i hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid pred Međunarodnim sudom pravde biti će odbačene.

29.1.2015.
13:14
Tomislav Krasnec/PIXSELL
VOYO logo

I hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid pred Međunarodnim sudom pravde biti će odbačene, smatra poznati srbijanski profesor međunarodnog prava, akademik Tibor Varady, prenio je u četvrtak vojvođanski dnevnik na mađarskom jeziku Magyar Szo.

On je podsjetio da su se početkom devedesetih godina događali strašni zločini i u Hrvatskoj, ali da za razliku od Bosne i Hercegovine, Haški tribunal u slučaju Hrvatske nije podnio tužbe protiv genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo da nitko nije osuđen za genocid počinjen u Hrvatskoj, nego nitko nije ni tužen za genocid. Zbog toga nije vjerojatno da će ICJ osuditi bilo Srbiju, bilo Hrvatsku, jer je nadležan samo za slučajeve genocida", rekao je Varady.

Dodao je da je činjenica da su u fokusu bile države, a ne pojedinci rezultirala 'prilično čudnom atmosferom, u kojoj su nacionalni simboli postali prioriteti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da mnogi u procesu nisu vidjeli spor Hrvatske i Srbije, nego hrvatsko-srpski spor, zaboravljajući da se presuda ne odnosi na nacije, nego na države i na njihove građane.

"Ako se recimo Srbija proglasi krivom i ako bi se obvezala na plaćanje ratne odštete, onda bi tu odštetu plaćali i vojvođanski Mađari, kao i građani srpske nacionalnosti. A ukoliko bi se krivom kojim slučajem proglasila Hrvatska, odštetu bi morali plaćati i srpski građani Hrvatske, isto kao što bi je morali plaćati i svi ostali građani", rekao je Varady.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On drži da se u velikom dijelu javnosti uz ovaj proces vezuju nerealna očekivanja.

"Mnogi su očekivali da će se napokon ispostaviti koji je od dva naroda heroj, a tko žrtva, odnosno zločinac. Tako nešto se neće ispostaviti i ja se nadam da presuda neće podržavati ovakva očekivanja. Postojali su i postoje srpski zločinci kao što postoje i mađarski, hrvatski, bosanski, slovački, rumunjski, njemački, francuski i američki zločinci. Također i sve nacije imaju i svoje heroje. Treba razmišljati o pojedincima", naglašava Varady.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovu mišljenju, ako bi presuda odbacila i srpsku i hrvatsku tužbu, to bi imalo otrežnjujući učinak, odnosno pomoglo bi da se vide ne samo nacionalni simboli, nego i stvarnost.

"Naravno, ako se odbace obje tužbe, to ne znači da se nije dogodilo ništa što bi trebalo osuditi. Događale su se strašne stvari, čak i ako one ne dostižu razinu genocida. Nikako ne možemo zaboraviti na pojedinačnu odgovornost. Ali ako se od simbola okrenemo prema konkretnim ljudima, postat će moguće da u drugome vidimo susjeda", zaključio Varady u izjavi za Magyar Szo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List podsjeća da će Međunarodni sud u Haagu svoju odluku u procesu u kojemu se Srbija i Hrvatska uzajamno optužuju za genocid objaviti 3. veljače.

Hrvatska je tadašnju Jugoslaviju tužila još 1999. godine zbog genocida počinjenog tijekom ratova između 1991. i 1995., dok je srbijanska strana protutužbu podnijela 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tibor Varady bio je od 2001. do 2008. zastupnik SR Jugoslavije pred ICJ u sporovima protiv BiH, Hrvatske te država koje su članice NATO saveza. Istaknuti je mađarski intelektualac u Vojvodini i jedan od osnivača Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), najjače stranke vojvođanskih Mađara.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo