odluke još nema / Javna ponuda HEP-a: I građani postaju vlasnici elektrana?

Novac prikupljen prodajom dijela dionica, a radi se o milijardama kuna - iskoristio bi se za dokapitalizaciju HEP-a, odnosno razvoj kompanije.

29.1.2015.
19:01
VOYO logo

Vlasnici velikih elektrana uskoro bi mogli postati i građani, branitelji, i mirovinski fondovi. Vlada razmatra dionice HEP-a staviti na u inicijalnu javnu ponudu. Iako u ovogodišnjem planu upravljanja državnom imovinom to jasno piše, ključni ministri napominju da odluke još nema.

"Sve da i jeste, u ovom trenutku ne možemo o tom govoriti, treba pripremiti projekte ako će se ići, tako da ništa u ovom trenutku... Za tako ozbiljne projekte treba 6 do 8 mjeseci dobre pripreme", kazao je BrankoGrčić, potpredsjednik Vlade (SDP).

Novac prikupljen prodajom dijela dionica, a radi se o milijardama kuna - iskoristio bi se za dokapitalizaciju HEP-a, odnosno razvoj kompanije.

"To je preozbiljna odluka da bi reagirali tako na novinske članke. Kad bude odluke onda će biti odluke", odgovor je ministra gospodarstva IvanaVrdoljaka na pitanje sprema li se dokapitalizacija HEP-a kroz IPO.

U javnu ponudu moglo bi oko 25 posto dionica HEP-a. Neslužbeno se može čuti kako već idući tjedan očekuju zeleno svjetlo iz Vlade da krenu s pripremama. Prvi korak je pronaći konzultanta koji će potom procijeniti vrijednost HEP-ove imovine.

Zasad – šef uprave najpotentnije državne kompanije samo poručuje da je spreman.

"Dosad uvijek smo poštivali odluke Vlade, prema tome ako dođe dođe toga, HEP će smoći i ima resurse i znanja da takve odluke i provede. Ako do njih dođe", poručio je PericaJukić, predsjednik uprave HEP-a.

Za radnike - radi se o probnom balonu koji ne podržavaju.

"Ne vidimo razloga za dokapitalizaciju HEP-a jer likvidnost HEP-a nije upitna, investicije HEP-a nisu upitne, i postavlja se temeljno pitanje – što od ukupno 15 tvrtki HEP grupe privatizirati?", kazao je DubravkoČorak, Predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

To zasad nitko ne otkriva. Inicijalnoj javnoj ponudi HEP-ovih dionica HDZ se protivi, baš kao i navodima o prodaji dionica Hrvatske lutrije.

"To je čisto politikanstvo. Postavlja se jedno elementarno pitanje tko normalan ide prodavati dvije vrijedne tvrtke u trenutku kada je njihova cijena na burzi vrlo niska", smatra IvanŠuker, saborski zastupnik (HDZ).

No, upravo je HDZ 2007. parlamentarne izbore dobio dijelom i zahvaljujući sličnom potezu. Ivo Sanader tada je građanima i mirovinskim fondovima ponudio prvi veliki hrvatski IPO dionice Ine, a potom i Hrvatskog telekoma koje je kupilo 330 tisuća ljudi. Dobrog političkog recepta, ma čiji bio – očito se ne misli odreći ni aktualna Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo