Crveni meteoalarm / Dalmacija pod udarom orkanskog juga - raste opasnost od pijavica

U Dalmaciji puše olujno jugo, udari prelaze 100 kilometara na sat, zbog čega su u prekidu trajektne i katamaranske linije. Na sjevernom Jadranu već do 7 ujutro palo je gotovo 60 litara kiše po četvornom metru.

30.1.2015.
9:23
VOYO logo

(Video snimila čitateljica ĐurđicaBojanić)

Meteoalarm obojio je crveno srednju i južnu Dalmaciju, upozoravajući kako su na tom području već sada snažni orkanski udari vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Dalmaciji puše olujno jugo, udari prelaze 100 kilometara na sat, zbog čega su u prekidu trajektne i katamaranske linije", objašnjava RTL-ova metereologinja Tea Blažević.

Stoga, na splitskom području očekuju se danas izraženiji pljuskovi s grmljavinom, nagle promjene smjera vjetra, a moguća je i pojava pijavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je u Šibeniku poplavljen dio rive, u Rijeci je već poplavila tržnica. U Brodarici pokraj Šibenika ogromni valovi zadavali su probleme mještanima koji su pokušavali spasiti svoje brodice. Zbog toga bilo je i lakše ozlijeđenih osoba. Jako jugo praćeno valovima uzrokovalo je probleme i Vodičanima. U tom gradu jutros je potopljena riva.

"Na sjevernom Jadranu već do 7 ujutro palo je gotovo 60 litara kiše po četvornom metru, a obilnih oborina bit će i u nastavku dana", dodaje Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Valentina Zelanović
Image
Foto: Valentina Zelanović

Valovi na Braču.

Moguć snijeg u kopnenim područjina

U kopnenim dijelovima Hrvatske bit će promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a u gorskom području susnježicom i snijegom. U nizinama unutrašnjosti kiša će poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg.

Temperatura zraka očekuje se od 6 do 11 u unutrašnjosti te od 9 do 14 stupnjeva na Jadranu. Navečer se očekuje osjetan pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Splitu olujno jugo 'zatočilo' katamarane u lukama

Jako jugo koje od petka ujutro puše na širem splitskom području izazvalo je poprilično problema u prometu, ponajviše brodskom zbog čega su sve katamaranske linije u prekidu, doznaje se od AnteMrvice iz Jadrolinije.

Zbog olujnog juga nije isplovio katamaran iz Lastova preko Vele Luke i Hvara za Split, potom onaj iz Korčule preko Hvara za Split, te treća katamaranska linija Bol-Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trajektnih linija u prekidu su Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar), Vela Luka-Lastovo.

Ante Mrvica je kazao kako će u 17 sati biti uspostavljena linija za Vis, dok je i dalje u prekidu trajektna linija između Trogira, Drvenika Velikog i Drvenika Malog, te se još ne zna hoće li taj trajekt uspjeti isploviti večeras u 19 sati. Bez obzira na olujno vrijeme, i dalje voze trajekti prema Starigradu, Supetru i Šolti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Pomorskog meteorološkog centra Split za popodne na splitskom području najavljuju još lošije vrijeme, koje će zbog podivljalog mora i visokih valova u lukama stvarati probleme, dok će se u drugom dijelu noći nevera nešto malo smiriti. Za sutra je za sjeverni Jadran najavljen vjetar južni i jugoistočni, dok će na južnom dijelu puhati vjetar do 40 čvorova.

"Na otvorenom moru za sutra zovu za nijansu bolje vrijeme nego što je danas", kazao je Mrvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Zabrana prometa na dionici autoceste A6

Z bog olujnih udara vjetra uvedena je zabrana prometa na dionici autoceste A6 od Kikovice do Delnica, za sva vozila osim osobnih, javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje, a na dionici autoceste A1 od čvora Gornja Ploča do tunela Sveti Rok mjestimice pada tuča.

Magla smanjuje vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Vrbovskog i Bosiljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujni vjetar usporava promet na dionici A6 Kikovica-čvor Vrata i na A1 između čvorova Bisko i Karamatići.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski su uvjeti te zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema na cestama u Gorskome kotaru na državnim i županijskim cestama D42 Stubica-Ogulinski Hreljin, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Vrbovskog. U Lici su zimski uvjeti na DC218 Dobroselo-Mazin, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i ŽC5201 Selište-Prijeboj.

Zbog vode na kolniku zatvorena je LC40014 Detkovac-Novi Gradac, u Virovitičko-podravskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačan je izlazak teretnih vozila na Bajakovu, kolona je oko dva kilometra.

Zbog zimskih uvjeta u Sloveniji zabranjen je promet za teretna vozila na graničnom prijelazu Pasjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo