novi prijepori / Beograd ne da 'mini Haag': Srbi odbacili 'ucjenu' Zagreba!

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Srbija je odbila zahtjev Hrvatske i neće promijeniti zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, pišu srpski mediji.

30.1.2015.
13:52
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Srbija je odbila, kako tamošnji mediji kažu, novu 'ucjenu' Hrvatske i neće promijeniti Zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u Jugoslaviji.

Novosti.rs tražile su reakciju srpskog ministarstva pravde nakon što su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zatražili promjenu spomenutog akta kako bi VeljkoMarić, koji je osuđen na osnovi ovog zakona i trenutno izdržava kaznu u Srbiji, bio prebačen u Hrvatsku, u kojoj bi imao pošteno suđenje. Hrvatski su zastupnici uobličili zahtjeve kao amandmane u Nacrt rezolucije o napretku Srbije na putu prema EU.

Hrvatski europarlamentarci, ali i ministar pravosuđa OrsatMiljenić, u više navrata zatražili su ukidanje spomenutog zakona jer se zahvaljujući njemu Srbija stavlja u poziciju 'mini Haaga'. 

Hrvatski eurozastupnici od Srbije traže i veća prava nacionalnih manjina, posebno tamošnjih Hrvata, i bolju suradnju Srbije sa Sudom u Haagu. 

Podršku našim europarlamentarcima jučer je dala i šefica diplomacije Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić: Hrvatska će inzistirati da Srbija ispuni kriterije

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska će inzistirati da Srbija ispuni sve kriterije na putu do Europske unije, izjavila je u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Hrvatski europarlamentarci, posebice oni iz skupine Europske pučke stranke (EPP), podnijeli su u Europskom parlamentu niz amandmana na izvješće o napretku Srbije, među njima i onaj u kojem traže da se kao mjerilo za otvaranje pregovora u poglavlju 23 postavi zahtjev Srbiji da promijeni svoj zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Ministricu Pusić su novinari ispred Banskih dvora pitali je li to i stav hrvatske Vlade? "To su izravno izabrani zastupnici i oni nemaju nikakvu obavezu tamo predstavljati politiku hrvatske Vlade", rekla je Pusić.

"A Vlada sudjeluje u procesu pregovora kao država članica i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriteriji za napredovanje u procesu", rekla je Pusić, naglasivši kako će Hrvatska bilateralne probleme sa Srbijom rješavati bilateralno.

"Ali Srbija treba ispuniti sve kriterije koje ima na putu prema članstvu", ističe Pusić. "A ti su kriteriji zahtjevni, što znamo i iz svog iskustva i na njima treba puno raditi", rekla je.

Nije izravno odgovorila na pitanje hoće li biti blokade poglavlja 23. "Zahtjevi su jasni i tu nema baš puno rasprave. Kad Srbija ispuni kriterije, napredovat će, dok ne ispuni, treba raditi na njima", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo