glogoški na presici / 'Ne nasjedajte na razne provokacije i napise, branitelji ne žele kaos'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Jutros je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida, poslao poziv na izvanrednu press konferenciju, ne naglasivši o čemu je točno riječ.

31.1.2015.
15:30
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Udruge stopostotnih invalida Đuro Glogoški  poslao je u subotu ujutro poziv na izvanrednu konferenciju za medije.

"Pozivamo Vas na izvanrednu konferenciju za medije danas 31. siječnja 2015. godine s početkom u 15 sati, u šatoru prosvjednika Savska 66, Zagreb. S poštovanjem, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine", stoji u pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedoci ste svih ovih dana na koji način se pokušava marginalizirati hrvatske branitelje koji su ovdje 104. dan. Poznato vam je da ne možemo hrvatskoj javnosti, niti našim saborskim zastupnicima prenijeti pravovaljanju informaciju, a to je što se to događa, kakav je odnos instituacija  i čelnih ljudi tih institucija prema hrvatskim braniteljima i odnosa prema Domovinskom ratu. Ovdje upućujem posebnu poruku hrvatskim braniteljima koji su s nama cijelo vrijeme i koji su nas zvali, neka ne nasjedaju na razne provokacije i napise. Jedina pravovaljana informacija vam može doći iz našeg šatora iz Savske 66", započeo je Glogoški konferenciju za medije.

"Ja pitam cijelu javnost, je li ovaj prosvjed ilegalan? Svojim dolaskom ovdje legalnost su mu dali predsjednik države, predsjednik Sabora i sam takozvani  ministar Matić. Oni već 104. dan govore kako ne razumiju zašto smo ovdje", rekao je Tihomir Trešćec, predsjednik zajednice Udruga branitelja liječenih od PTSP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji su poručili i kako se protive preseljenju Ureda predsjednika u Visoku jer će se tako izgubiti mnogi dokumenti iz Domovinskog rata, kao što su se mnogi izgubili preseljenjem ministarstva branitelja.

"Sa ovim kaosom koji se dogaša u Savskoj 66, gdje se pokušava plašenjem policijom hrvatskih branitelja, okrenuti priča. To što radi predjsednik Vlade sa bivšim predsjednikom, to je kaos, a ne država. Mi branitelji moramo biti korektori društva jer mi smo svjedoci vremena i stvaratelji države.  Nećemo dopustiti da se gube i nepromišljeno dijele dokumenti koji su jako bitni za Domovinski rat, dok se na drugoj strani branitelji pokušavaju uplašiti policijom. Nećemo dopustiti sukob hrvatske policije, hrvatskih branitelja u hrvatskoj državi. Jer mi smo jedno tijelo, jedna duša, to nam je Bog dao", rečeno je na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog svih ovih događanja, imamo posebnu potrebu obratiti se građanima srpske nacionalnosti. Mi hrvatski branitelji nećemo dopustiti govor mržnje. Nećemo dopustiti da naš bivši ministar plaši hrvatsku javnost srpskim specijalcima koji se nalaze u ministarstvu branitelja. Matić je izjavom da u podrumu čekaju srpski policajci na deložaciju povrijedio građane srpske nacionalnosti. On time ponovno želi izazvati kaos. Bilo ga je dosta devedesetih godina. Jeste li jednom prilikom čuli da su se hrvatski branitelji govorom mržnje obratili građanima srpske nacionalnosti? Mi se borimo i za njihova prava, nismo tu da plašimo jedni druge. Pozivamo sve civilne udruge da reagiraju, da nam pomognu da ne dođe do kaosa i da smire situaciju. Situacija je preozbiljna. Hrvatski branitelji zovu s terena, uplašeni su, neki su dezorijentirani zbog izjave ministra koji prijeti nekim srpskim specijalcima. Ovo nije sukob između hrvatskih branitelja i građana srpske nacionalnosti, ovo je sukob između hrvatskih branitelja i hrvatske vlade", rekao je u svom govoru Josip Klemm, za što je dobio veliki pljesak.

"Ovim putem pozivamo sve one koji pokušavaju cijelo vrijeme izazvati nerede u Hrvatskoj, da im to neće uspjeti. Koji je razlog zašto hrvatski branitelji ne smiju reći istinu, a zašto se cijelo vrijeme upotrebljavaju određene službe da bi se izazvao kaos? Da bi se hrvatski branitelji prikazali kao neki koji žele izazvati nerede u ovoj državi. Cijelo ovo vrijeme smo svjedoci kako se ne ulaže trud kako bi se riješio razlog zbog kojeg su hrvatski branitelji ovdje u Savskoj", poručio je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Ministarstva obrane se traži da se utvrdi pod kojim okolnostima, kada i gdje je nastradao Đuro Glogoški", rekao je Klemm na što su okupljeni počeli vikati kako je to sramotno. Glogoški je najavio kako će idući tjedan dostaviti podatke o svomr atnom putu i ranjavanju.

"Dobili smo informaciju da su napravili plan o deložaciji branitelja iz Savske 66", rekao je Klemm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, hrvatski branitelji, ne želimo izazivati kaos. Jednom jedinom prilikom na pet minuta zaustavili smo tramvajski promet. I kad je to bilo, ispričali smo se građanima. Sigurno da naši suborci, od Dubrovnika i Osijeka, gledaju što se događa u Zagrebu. Sigurno da nećemo dozvoliti određene neistine. Ja novinarima predlažem, postavite dva pitanja ministru. Neka jasno kaže vrijeme, datum i mjesto kada se zadnji put sastao sa svojim savjetom, kad s čelnicima udruga. Treća stvar, neka ministar branitelja i premijer javnosti kažu - jesu li im oduzeta materijalna primanja? Sjetite se da su rekli da nikad niti jednom hrvatskom branitelji nije ništa oduzeto", poručio je Klemm na konferenciji.

Na upit hoće li branitelji sutra u Osijeku dočekati nedavno puštenog Branimira Glavaša, Ante Deur podsjetio je da je Osijek tijekom 90-ih bio na prvoj crti obrane i da je Glavaš hrvatski general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"General Glavaš je hrvatski branitelj i normalno je da branitelji idu dočekati svog ratnog zapovjednika", poručio je Deur na kraju konferencije za medije.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo