jačaju oružane snage / Sjeverna Koreja uvodi obaveznu vojnu službu za žene

Image
Foto: AP

Žene su u Sjevernoj Koreji do sada dobrovoljno služile u vojsci, dok je za muškarce propisan obavezni vojni rok u trajanju od deset godina.

31.1.2015.
15:00
AP
VOYO logo

Sjeverna Koreja uvodi obaveznu vojnu službu za mlade žene kako bi ojačala svoje oružane snage.

Ova mjera će se primjenjivati na sve žene između 17 i 20 godina te je naređena uredima za mobilizaciju u svakoj pokrajini, gradu i županiji.

"Krajem prošle godine dobili smo naredbu kako sve žene koje su završile srednjoškolsko obrazovanje moraju proći obveznu vojnu službu", otkrio je izvor za Daily NK.

Pripremljena su sva preliminarna testiranja koja bi trebala pokazati koje žene su vojno sposobne, a s njima će se započeti u travnju.

Ova testiranja se provode kako bi se ustanovili fizički problemi ili zarazne bolesti kod žena. Minimalna visina žena koje će služiti u vojsci 2012. godine je spuštena na 142 centimetra, iako se ovaj standard ne mora strogo provoditi.

Do sada se regrutacija vojnika u Sjevernoj Koreji obavljala dva puta godišnje, u travnju i kolovozu, a do sada, žene su služile u vojsci dobrovoljno, dok je za muškarce postojala obvezna vojna služba.

Ova nova politika, međutim, neće primorati žene da služe u vojci jednako dugo kao i muškarci. Za razliku od muškaraca, koji moraju deset godina služiti u vojsci, obavezni vojni rok za žene će trajati samo do dobi od 23 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo