pupovac očekivao presudu / 'Žao mi je što smo izgubili 16 godina na dokazivanje nedokazivog!'

'Žao mi je što smo izgubili 16 godina, umjesto da tražimo nestale, sudimo za ratne zločine i da novac upotrijebimo za one kojima je potreban, a ne na dokazivanje nedokazivog', rekao je Pupovac.

3.2.2015.
15:58
VOYO logo

Saborski zastupnik SDSS-a MiloradPupovac izjavio je u utorak kako je odluka Međunarodnog suda u Haagu (ICJ) o odbacivanju i hrvatske i srbijanske tužbe za genocid bila očekivana, u skladu s poznatim činjenicama i međunarodnim normama koje se tiču sankcioniranja zločina genocida.

"Svi oni koji su očekivali više ili drugačije - ili nisu priznavali te činjenice ili nisu poznavali međunarodno pravo kojim se sudi za zločin genocida", rekao je Pupovac Hini nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu devedesetih godina, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam što biti zadovoljan s ovom odlukom Suda. Žao mi je što smo izgubili 16 godina, umjesto da tražimo nestale, sudimo za ratne zločine i da novac upotrijebimo za one kojima je potreban, a ne na dokazivanje nedokazivog", rekao je Pupovac.

Kosor o presudi: 'Nisam zadovoljna, ali je treba prihvatiti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica JadrankaKosor izrazila je u utorak nezadovoljstvo presudom Međunarodna sud pravde (ICJ), koji je odbacio i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, rekavši da ona za nju nije očekivana, ali je treba prihvatiti, te je upozorila da se presuda ne smije pretvoriti u političko pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene presuda nije baš očekivana i zato mogu reći da nisam zadovoljna, no presudu treba prihvatiti i dalje živjeti te pokušavati gledati u budućnost. Srbija i Hrvatska će zauvijek biti susjedi i mi to ne možemo promijeniti i moramo raditi. To ovisi o političarima i generacijama političara, i danas i onih koji dolaze, kako će i na koji način okrenuti se prema budućnosti, ali tako da se prošlost ne zaboravi", komentirala je Kosor presudu u Hrvatskom saboru.

Ipak, napomenula je da se to na neki način u pravnim krugovima moglo očekivati, budući da su standardi suda visoki i da od Drugog svjetskog rata nitko nije osuđen, nijedna država. Kosor je poručila da i dalje treba tražiti sve ono na što je upozorio sud i da potraga za nestalima ne smije prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo branitelja presudom suda ocijenila je očekivanim.

"Branitelji su izrazito nezadovoljni, a ovisi o mudrosti politike i političara, ne samo vladajućih već i oporbenih, da govore o tome što sud jest i koje su njegove ingerencije. Bitno je da se presuda ne pretvori u političko pitanje i da se političari međusobno ne prozivaju tko je više, a tko manje pridonio i tko je kriv", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Smatra kako bi nakon presude bilo logično da vodstvo Srbije otvori svu dokumentaciju, arhive Jugoslavenske narodne armije jer je, ističe Kosor, tamo veliki ključ koji otvara pitanja nestalih u Hrvatskoj. "Mislim da će se to dogoditi zbog činjenice da Srbija kreće europskim putem i Hrvatska tu sad mora postavljati svoje uvjete", rekla je.

Što se tiče zadovoljstva Beograda oko presude, rekla je da je danas u Srbiji na vlasti generacija političara koji su na teritoriju Hrvatske u vrijeme okupacije izricali svoje velikosrpske pretenzije. "No, oni su svi legitimno, demokratski izabrani i bit će velika odgovornost na vodstvima obje države da se pokušaju okrenuti budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako vidi odnos Hrvatske i Srbije nakon presude rekla je da se podizanje tenzija može očekivati, no politika i oni koji vode državu moraju o tome voditi računa i ići ususret događajima "a ne čekati da se događaji sami po sebi ugase".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo