upozorenje crvenog stupnja / Snijeg obilno pada diljem zemlje, zimski uvjeti na cestama

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tijekom cijelog dana očekuje se oblačno vrijeme s kišom i snijegom u cijeloj zemlji. U gorju i zapadnim krajevima očekuje se stvaranje i znatnijeg snježnog pokrivača, u gorju i većeg od 30 centimetara.

5.2.2015.
7:30
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Kako je i najavljeno, vrijeme u Hrvatskoj u četvrtak će većinom biti oblačno s kišom i snijegom, osobito u drugom dijelu dana. U gorju te u zapadnim krajevima očekuje se stvaranje i znatnijeg snježnog pokrivača, u gorju i većeg od 30 cm, a uz jačanje vjetra bit će i snježnih zapuha. Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu.

Obilnije kiše, ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom bit će ponajprije u Dalmaciji. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna, poslijepodne na udare i orkanska bura, a u Dalmaciji jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između -2 i 4, na sjevernom Jadranu od 4 do 9, a u Dalmaciji između 10 i 15 stupnjeva Celzija, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Državni  hidrometeorološki zavod Hrvatske je za četvrtak, 5. veljače izdao upozorenje najvišeg stupnja za područje Gorskog kotara i Like te karlovačko područje. Očekuje se obilniji snijeg (u gorju i više od 50 cm novog snijega). Jak i vrlo jak sjeveroistočni vjetar (udari od 55 do 65 km/h)  stvarat će snježne zapuhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg u Lici ne uzrokuje poteškoće

Rano jutros na širem području Like počeo je padati najavljivani snijeg pa je tako u Gospiću u četvrtak ujutro izmjereno 40 centimetara snježnog pokrivača, no unatoč tome sve su prometnice prohodne.

Na terenu je više od 70 timova zimske službe uključujući i specijalne strojeve za odbacivanje snijega, doznaje se u Zimskoj službi "Lika Cesta". Čiste se i lokalne prometnice, a jutros su iz mjesnih centara i naselja na gospićkom području autobusi prometovali gotovo redovito. Opskrba je redovna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalne službe u Gospiću i središta grada i užih ulica odvoze snijeg, a obilan novonapadali snijeg na radost najmlađih omogućuje i stavljanje u funkciju Zimskog centra "Mukinje" u Nacionalnom parku Plitvička Jezera u kojem se predstojećeg vikenda očekuje više stotina posjetitelja.

Skijalište s novom vučnicom otvorit će se ovog vikenda i na Baškim Oštarijama na Velebitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sav promet zatvorena DC8

Od 11 h za sav promet zatvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Samo za osobna vozila otvorene su:
• autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
• autocesta A1 između čvorova Sveti Rok-Maslenica,
• Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
• dionica od čvora Sveti Kuzam, na autocesti A7 do mosta Krk,
• državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u zaleđu Crikvenice, Novog Vinodolskog, Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1, AC1 Zagreb-Dubrovnik, između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica, A7 GP Rupa-čvor Diračje, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 između Duge Rese i Kikovice, te DC1 Zagorje-Korenica-Udbina-Gračac-Knin u Lici.

Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.)

Na Istarskom ipsilonu zabrana je prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo