oporba u saboru / 'Milanović je davno trebao uvjetovati put Srbije prema EU'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladimir Šeks je istaknuo kako je hrvatski premijer Zoran Milanović trebao već davno uvjetovati put Srbije prema Europskoj uniji.

5.2.2015.
16:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru pozdravili su u četvrtak najavu premijera Zorana Milanovića da Hrvatska Srbiju neće pustiti u EU dok ne povuče zakon na temelju kojega je uhićen Veljko Marić, ali i ocijenili kako je ta poruka kontradiktorna Vladinu odbijanju njihova prijedloga da Hrvatska zatraži da povlačenje tog zakona bude jedno od mjerila u sklopu pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji (EU).

"Ne može se samo apelirati na Srbiju da povuče zakon koji je protivan Povelji UN-a, a kojim je Srbija sebi 2003. prisvojila pravo haškog sudišta. Ona je postala pravosudni žandar jugoistočne Europe", kazao je Vladimir Šeks (HDZ) novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su hrvatski europarlamentarci predložili amandman na izvješće o pristupanju Srbije kojim bi se tu zemlju obvezalo da taj zakon povuče iz prakse.

Upozorio je da Srbija namjerava i dalje provoditi sporni zakon, sudeći po izjavama srbijanskog ministra pravosuđa nakon izricanja haške presude po tužbama za genocid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas Zoran Milanović konačno izgovara rečenicu koju je davno trebao izgovoriti, da će Hrvatska uvjetovati put Srbije prema EU povlačenjem tog zakona. S druge strane, krajnje je kontradiktorna odluka Vlade, odnosno mišljenje koje je dala na prijedlog skupine 57 zastupnika koji su tražili da Sabor obveže Vladu da kod pristupnih pregovora sa Srbijom djeluje u okviru poglavlja 23 (pravosuđe) da Srbija povuče taj zakon iz procedure", tumači Šeks.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Vlada je sve poduzela, a nije ništa napravila'

Dodao je kako je Milanovićeva Vlada već odavno potpuno izgubila politički kompas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da je Vlada sve poduzela, a ništa nije napravila, jer je Marić još uvijek u zatvoru druge države", komentirao je Josip Salapić (HDSSB).

Odbijanje oporbenog prijedloga nazvao je neozbiljnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomalo je neozbiljno da premijer kaže da oporba ništa ne radi, a kad šaljemo prijedloge u Vladu, to se sve odbija", kazao je Salapić.

Uvjeren je kako je Vlada mogla učiniti više, s obzirom da Srbija pretendira na članstvo u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od nas se očekuje da budemo partner Srbiji da uđe u EU, a u isto vrijeme se dopušta da Srbija svoju jurisdikciju širi na građane Hrvatske, naše državljane", kazao je.

Vidjeli smo presudu Međunarodnog suda pravde gdje je rečeno da Srbija nije odgovorna za zločine koje je počinila 'bivša država SFRJ', a u isto vrijeme se u procesu sukcesije traži i oduzima hrvatska imovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija se proglašava sljednicom, a donosi zakon koji je, ne samo protivan konvencijama i međunarodnom pravu, nego je apsolutno nedopustiv", rekao je Salapić.

Smatra da bi se Milanović trebao sastati sa srbijanskim premijerom ili predsjednikom, kako bi se problem riješio na najvišoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o vrlo osjetljivom pitanju, o temeljnim pravima hrvatskih građana. Nije Milanović premijer SDP-a, nego svih građana Hrvatske. Tako se treba i ponašati kao državnik i kao odgovoran političar i zaštititi ljude koji nedužni trpe u zatvorima susjedne države", poručio je Salapić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo