sloboda zajamčena imovinom / Sinovčić izašao iz Remetinca: 'Ja sam bil' ka' ovaj snig'

Sutkinja Županijskog suda danas je ukinula istražni zatvor Reni Sinovčiću, koji je nakon podneva napustio Remetinec

6.2.2015.
14:11
VOYO logo

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić u petak je izašao iz zatvora u Remetincu nakon što su njegovi odvjetnici na sud donijeli dokaze da su upisali založna prava na nekretnine, koje je za puštanje iz istražnog zatvora ponudio umjesto ranije određene jamčevine od 10 milijuna kuna.

Sinovčić je ponovio kako mu je u zatvoru bilo 'vrlo ugodno'. Kazao je kako se u ćeliji družio sa šestoricom zatvorenika. Igrali su jamb i fino se odmarali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je kako je sreo i bivšeg premijera Ivu Sanadera u zatvoru. Međutim, nije htio otkrivati detalje razgovora.

"Ja sam nevin i vjerujem u sud. Ne brinem se ni oko čega jer nisam kriv. Novinari moraju pisati crno, ali ja sam bil' ka' ovaj snig", kazao je aludirajući na snježni prekrivač na izlazu iz Remetinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je prihvatilo zahtjev obrane da se Sinovčiću jamčevina od 10 milijuna kuna zamijeni zalogom nekretnina. Ta je odluka uslijedila nakon što je sutkinja istrage JadrankaMandušić isti prijedlog odbila 26. siječnja, a Sinovčićeva je obrana na nepravomoćnu odluku podnijela žalbu.

Obrana je i tada tvrdila da odluka sutkinje nije utemeljena, ističući da je istražni zatvor krajnja mjera za osiguranje nazočnosti okrivljenika te da ona mora biti svedena na najkraće nužno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovinsku jamčevinu, koju nije uspio sakupiti unatoč najavama njegove obrane, Sinovčiću je krajem prosinca odredilo izvanraspravno vijeće, ukinuvši raniju odluku sutkinje istrage koja je za njegovo puštanje iz Remetinca tražila polog od 20 milijuna kuna, što bi bila najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje predstečajna nagodba, Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika i njegove suosumnjičenike penje na više od 130 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene, navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Osim Sinovčića pod istragom u tzv. aferi Ribar su bivši direktori NK Zadra NovicaErlić i DaliborZebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave VjekoslavJurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici ŽeljanPejković, MarkoLozančić i IrenaAnić. Svima njima je, uz jamčevinu ili zalog na nekretnine, već odobrena obrana sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo