seljačku bunu gledala i vlada / Lorencin iskoristio priliku da se pohvali turističkim dolascima

Uz premijera Milanovića prikazu su nazočili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar turizma Darko Lorencin te ministar obrane Ante Kotromanović, a domaćin im je bio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar

7.2.2015.
18:32
VOYO logo

Premijer ZoranMilanović nazočio je u subotu obilježavanju godišnjice Seljačke bune, odnosno bitke kod Stubice u kojoj je 1573. godine pobunjene seljake predvođene MatijomGupcem pobijedila vojska feudalca FranjeTahyja.

U uprizorenju "Bitke kod Stubice" statisti u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima dali su vjerni prikaz završne bitke na Stubičkom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaje iz Seljačke bune, uz statiste iz okolnih gradova i općina, prikazale su udruge iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske.

Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Sudjelovale su udruge Order of a Star iz Mađarske, Ursus iz Slovačke, Vitezi Belega Volka i Vitezi grofa Tattenbacha iz Slovenije, Red Vitezova Ružice grada iz Orahovice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivan Zeline, Dubovački streličari iz Karlovca, Kliški Uskoci, Vitezovi Vranski iz Pakoštana, Udruga Sv. Juraj iz Đurđevca, Red Sv. Nikole iz Varaždina, Kuburaško društvo grof Kulmer iz Zaboka te iz Zagreba Aureus Unicornis, Red Čuvara grada Zagreba i Red Srebrnog zmaja. Također i KUD Matija Gubec iz Gornje Stubice, KUD Stubica iz Donje Stubice i Tahyjevi puškari iz Donje Stubice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Brojni gledatelji mogli su tako vidjeti borbu koju su hrvatski i slovenski seljaci i kmetovi poveli protiv izrabljivanja i tiranije feudalaca.

"Probuđena svijest masa puknula je poput baklje i prerasla u bunt i borbu za socijalnu pravdu i jednakost, slobodu i pravicu, a ostavila je duboke tragove u duši naroda do danas", istaknuto je u najavi bitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz premijera Milanovića prikazu su nazočili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture SinišaHajdašDončić, ministar turizma DarkoLorencin te ministar obrane AnteKotromanović, a domaćin im je bio krapinsko-zagorski župan ŽeljkoKolar.

Prije same bitke vladino je izaslanstvo obišlo i Srednjovjekovni sajam u Parku Jure Stubičanca u Stubici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Tom prigodom je ministar Lorencin u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo podacima o broju dolazaka turista i broju noćenja u siječnju.

Hrvatska je ostvarila porast od 17 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima u odnosu na siječanj prošle godine, a Lorencin kaže kako je to posljedica aktivnosti turističkog sektora na tržištima provedenima u jesen prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi nam još takvih bitki, dodaje ministar turizma, ističući kako predstoji Riječki karneval kao i uskrsni blagdani.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo