ostala bez 200 milijuna eura / Izgubljen sudski spor: INA se može oprostiti od svoje imovine u Srbiji

Bez obzira na odluku suda, u INA-i i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu je pravomoćna, no u INA-i tvrde da je postupak za povrat imovine još u tijeku

8.2.2015.
18:50
VOYO logo

Loša vijest za INA-u: od svoje imovine u Srbiji se, barem zasad, može oprostiti.

I to od 167 benzinskih crpki i 11 skladišta ukupne procijenjene vrijednosti od čak 200 milijuna eura. Tom je imovinom nakon raspada Jugoslavije raspolagala tvrtka Beopetrol, koju je Srbija 2003. prodala tvrtki Lukoil. Dvije godine kasnije INA, je pred sudom tražila poništavanje ugovora između Agencije za privatizaciju i srpskog pandana, Akcijskog fonda, i  izgubila.

"INA nije pravno dobro postavila svoju legitimaciju, a to je da poništavanje nekog ugovora može tražiti samo ona pravna osoba koje je sudjelovala u sastavljanju tog ugovora. Ovdje se INA pojavljuje kao neka treća osoba koja je van ovoga", kaže odvjetnik Akcijskog fonda Republike Srbije, Sava Anđelković.

No, bez obzira na odluku suda, u INA-i i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu je pravomoćna, no u INA-i tvrde da je postupak za povrat imovine još u tijeku.

"Iako je INA postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", stoji u priopćenju INA-e.

Da INA treba ići i do Strasbourga, vjeruje i njen nekadašnji prvi čovjek, za čijeg mandata je sudski spor i pokrenut.

"Mislim da INA treba nastaviti tražiti povrat te imovine. Ovo što se govori da će to biti predmet sukcesije, to nije bila opća imovina, to je bila definirana imovina kao INA-ina imovina. I kao što su vratili Krašu dućane, i drugim određenim firmama, mislim da isto to mora biti i sa benzinskim postajama. To se ne može vratiti nazad u naturalnom obliku, ali nekakvu vrijednosnu odštetu bi INA morala dobit", kaže bivši generalni direktor INA-e, Davor Štern.

A ta odšteta ne bi trebala biti zanemariva. Srbija je za BeoPetrol od ruskog ulagača dobila 117 milijuna dolara, a u INA-i tvrde da su, pored toga, ostali bez još barem 90 milijuna dolara na račun izgubljene dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo