gužva na crpkama / U ponoć najveće poskupljenje goriva posljednjih godina

U ponoć slijedi najveće pojedinačno poskupljenje goriva u posljednjih nekoliko godina - eurosuper 95 će na INA-inim crpkama biti skuplji 40, a eurodizel 37 lipa. Sve se događa nakon što je prije rasta prošlog tjedna cijena neumoljivo padala i dosegnula razine čak iz 2008.

9.2.2015.
18:31
VOYO logo

Velika gužva na benzinskoj postaji. Gleda se na svaku kunu, pa se snijegu unatoč - točilo gorivo jer pun spremnik od sutra će u prosjeku biti čak 20 kuna skuplji.

A bit će prilično više. Najviši skok otkako cijene određuju sami distributeri. Oni tvrde - računica je jednostavna, a svi koristimo istu formulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno se može po njoj pratiti, tako i ta formula govori da bi u sljedećem tjednu, odnosno od sutra, cijene naftnih derivata mogle porasti 40 lipa", pojasnio je Branko Poljak, prokurist za veleprodaju, logistiku i transport Crodux.

Prema toj formuli, litra eurosupera 95 mogla bi skočiti za 41 lipu na 9 kuna i 19 lipa, a litra eurodizela za 39 lipa - na 8 kuna i 64 lipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, ali nešto blaže - predviđa se i rast cijena autoplina koji je u posljednje vrijeme osjetno pojeftinio. Situaciju pozorno prate taxi prijevoznici. Samo s ovog parkinga dnevno ih krene više od 120. Potroše pet i pol tisuća litara plina.

"Ono što je naznačeno, da će porasti cijena plina, značit će nekako na mjesečnoj bazi da će naš trošak energenta biti preko 50-ak tisuća kuna veći. Utjecat će, recimo, i na naš budžet, neke planirane investicije i sve ostale stvari koje idu uz to", rekao je Petar Dragić, direktor Taxi prijevoza Cammeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rast cijena goriva - svi su složni utjecao je nedavni rast cijena na mediteranskom tržištu, a u manjem obujmu i rast tečaja dolara.

"Zanimljivo je, sad je reakcija promptna, prije 2-3 mjeseca kad je bilo pojeftinjenje u tijeku onda se reklo mi tek moramo preradit skupu naftu da bi pojeftinili", kazao je Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećoj domaćoj kompaniji INI - poručuju rast da, ali cijene ostaju osjetno manje nego ranije.

"Cijene nafte se neće vratiti na razine od sto dolara kao što smo imali prošlog ljeta, a to ujedno znači i da će cijene naftnih derivata biti niže ove godine u odnosu na prosjek iz 2014.", naglasio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Tvrde - na poskupljenje bismo reagirali kad bi bilo predatorsko i prekomjerno, ali uočili su sumnjivu praksu.

"Da specijalizirani portali unaprijed i vrlo precizno najavljuju iznos i točan datum promjene cijena naftnih derivata. Na taj način se za poduzetnike koji djeluju na tom tržištu otvara mogućnost da, bez potrebe bilo kakvih dogovora i posljedične opasnosti da AZTN protiv njih otvori istragu zbog mogućeg kartelnog ponašanja, koordiniraju svoje ponašanje na tržištu", stoji u priopćenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek postoji sumnja, ali kompanije uvijek govore da je to stvar ponude i potražnje", dodao je Dekanić.

Agencija će situaciju pratiti, ako primjete nepravilnosti - kažu - reagirat će!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo