napetost raste / Obama: 'Ako diplomacija propadne, možda ćemo naoružati Ukrajinu'

Image
Foto: AP Images

Obama je rekao da je ruska agresija samo ojačala jedinstvo međunarodne zajednice, založivši se još jednom za diplomatsko rješenje krize. Istodobno je istaknuo da će, ako ovog tjedna ne bude napretka u diplomatskom rješavanju situacije s Rusijom, SAD i Europa uputiti snažan zajednički odgovor

9.2.2015.
20:17
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući rekao da njegova vlada razmatra sve mogućnosti rješavanja krize u Ukrajini, napomenuvši da još nije odlučio hoće li Sjedinjene Države Ukrajini poslati ubojito oružje.

Obama je upozorio Rusiju da ne može silom prekrajati zemljovid Europe, ali i naglasio kako SAD ne želi "oslabiti" Rusiju u sadašnjoj krizi, najgoroj između tih dviju svjetskih supersila od završetka Hladnog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogućnost ubojitog obrambenog oružja je jedna od onih koje se razmatraju, ali još nisam odlučio o tome", rekao je Obama.

"Naš cilj nije opremiti Ukrajinu za napadačka djelovanja nego samo za to da se može obraniti", naglasio je američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, možemo li biti sigurni da će se ubojito oružje koje pošaljemo Ukrajini upotrijebiti na pravi način, da neće pasti u pogrešne ruke, da neće uzrokovati preagresivne akcije koje Ukrajinci ne mogu podnijeti? Kakve će to reakcije izazvati, ne samo među separatistima, nego i kod Rusa. Sve su to pitanja koja treba uzeti u obzir", rekao je Obama.

Merkel je rekla da će se, unatoč poteškoćama u nastojanju da se postigne diplomatsko rješenje s Rusijom oko Ukrajine, ti napori nastaviti, jer Njemačka smatra da se kriza ne može riješiti vojnim putem. Podsjetila je da je već obznanila što misli o slanju oružja u ukrajinu, ali i istaknula da će savez između SAD i Europe ostati čvrst i onda kad se dvije strane ne slože oko neke stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao netko tko dolazi iz Europe, mogu samo reći da ako odustanemo od načela teritorijalne cjelovitosti, nećemo moći održati mirni poredak u Europi", kazala je njemačka kancelarka.

"Ako se u nekom trenutku mora priznati da nije moguće ostvariti uspjeh, čak i ako se poduzelo sve, onda SAD i Europa moraju sjesti i zajednički razmisliti o drugim mogućnostima koje se mogu poduzeti", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je rekao da je ruska agresija samo ojačala jedinstvo međunarodne zajednice, založivši se još jednom za diplomatsko rješenje krize. Istodobno je istaknuo da će, ako ovog tjedna ne bude napretka u diplomatskom rješavanju situacije s Rusijom, SAD i Europa uputiti snažan zajednički odgovor, neovisno o mogućim taktičkim razmimoilaženjima.

"I dalje nastojimo postići diplomatsko rješenje, ali jasno dajemo do znanja da ako se Rusija nastavi ponašati kao dosad, što uništava njezino gospodarstvo i šteti ruskom narodu, a ima užasne posljedice po Ukrajinu, njezina će se izoliranost dodatno pogoršati, i politički i gospodarski", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će SAD zadržati gospodarske sankcije prema Rusiji i s međunarodnim partnerima jačati diplomatski pritisak na Moskvu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo