RTL provjerio / Jesu li osnovne namirnice u susjednim zemljama jeftinije nego u Hrvatskoj?

Isplati li se zaletjeti do Bosne po kavu, do Srbije po deterdžent ili do Slovenije po sir? Mnogi Hrvati koji žive blizu granice s nekom od navedenih zemalja često kupuju u susjedstvu, a isplati li im se to, doznajte u sljedećem prilogu.

10.2.2015.
18:19
VOYO logo

Samo najosnovnije namirnice, ništa previše, već ono što većina obitelji kupuje svakoga mjeseca. Prvo smo po njih krenuli u jedan trgovački centar u Hrvatskoj. Kad se sve zbroji, račun je na kraju pokazao ovo.

Deterdžent za rublje platili smo 50 kuna, mlijeko pet, suncokretovo ulje 10 kuna, bijeli kruh 6,50, kekse 14, mješavinu začina 13, kavu 17, veliko pakiranje vitaminskog napitka 40 kuna, čokoladu 6, jaja 13, pastu za zube 16 i kilogram banana 10 kuna. Ukupno gotovo točno 200 kuna.

Nakon toga, provjerili smo koliko će te iste stvari koštati u BiH. U Bosanskom Brodu većina je parkiranih automobila hrvatskih registarskih oznaka jer oni koji žive blizu granice redovito odlaze ponajprije po lijekove koji su jeftiniji i po nekoliko puta. Usput kupuju i namirnice, a preko granice Slavonci redovito odlaze po pivo koje je po gajbi jeftinije i do 40 kuna, kao i po slatkiše.

"Čokolada je kod nas oko 10 kuna, u BiH 4 kune. Bomboni su kod nas kila 36 kuna, a u BiH 19, tako da se najviše slatkiši isplate i mineralna", rekla nam je Evica iz Slavnoskog Broda. 

Ali mi smo stigli po ono najosnovnije. Kupili smo iste artikle kao i u Zagrebu, neki su jeftiniji, ali neki i skuplji, pa je bilo zanimljivo zbrojiti što se isplati.

Deterdžent je četiri kune jeftiniji nego u Hrvatskoj, mlijeko dvije kune skuplje, ulje kunu i pol jeftinije, kruh košta otprilike jednako, dok su keksi dvostruko povoljniji s napomenom da nije isti proizvođač kao u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali hrvatska mješavina začina je zato dvije i pol kune jeftinija. Kava je osjetno povoljnija, dok se po vitaminski napitak u Bosnu ne isplati. Čokolada je neznatno jeftinija, jaja dvije kune, pasta za zube osjetnih tri kune, dok je cijena banana ista. Košarica je koštala 172 kune, što je osjetnih dvadeset i osam kuna manje nego u Hrvatskoj.

Nakon toga zaputili smo se u Bogojevo u Srbiji, još jedno jako popularno mjesto za kupnju koje gotovo pa živi od Hrvata koji stižu iz raznih gradova blizu granice. Cijene su istaknute u dinarima, ali nema problema s preračunavanjem jer Hrvati su ovdje vjerni kupci.

Račun je na kraju pokazao sljedeće: U Srbiji je deterdžent sedam kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, mlijeko pola kune skuplje, ulje je dvije i pol kune jeftinije, kruh upola jeftiniji, keksi nisu 14 već 12 kuna, mješavina začina je kunu jeftinija, kava četiri kune, a hrvatski vitaminski napitak pet kuna povoljniji nego u Hrvatskoj.

Čokolada je tek neznatno jeftinija, jaja su gotovo dvostruko jeftinija, dok banane kao u Hrvatskoj koštaju deset kuna. Najosnovniju košaricu platili smo čak 36 kuna manje nego u Zagrebu, a uštede su višestruko veće onima koji prtljažnik odluče napuniti s više artikala.

Ostalo je još provjeriti kakvo je stanje u Sloveniji. U trgovini u Brežicama većina artikala uopće nije jeftinija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanovili smo da su cijene deterdženata, mlijeka i ulja identične onima u Hrvatskoj, kruh je neznatno, a keksi tri kune skuplji, mješavina začina drugog proizvođača je samo 5 i pol kuna, kava je skuplja, kao i vitaminski napitak, čokolada i jaja neznatno jeftiniji, pasta za zube je kunu skuplja, dok je cijena banana ista. U Sloveniji je košarica stajala gotovo u lipu kao u Hrvatskoj jer nisam kupovao ono što se ondje isplati.

Ispostavilo se da Hrvati koji žive blizu granice tu njezinu blizinu dobro koriste. Samo treba dobro gledati što je jeftinije da bi se iz svake kune, eura, konvertibilne marke ili dinara izvuklo ono najviše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo