Španjolski mediji: / 'Hrvati i Srbi preselili su svoje neprijateljstvo u Ukrajinu'

Image
Foto: AP Images

'Hrvatski i srpski dragovoljci premještaju svoje neprijateljstvo u rat u Ukrajini', istaknuto je u naslovu teksta u jednom od najčitanijih španjolskih dnevnih listova La Vanguardia

11.2.2015.
11:24
AP Images
VOYO logo

Hrvati i Srbi, neprijatelji tijekom ratova 90-ih, otvorili su novu frontu u Ukrajini gdje se nastavljaju boriti, piše u srijedu La Vanguardia, jedan od najčitanijih španjolskih dnevnih listova sa sjedištem u Barceloni.

Hrvati u sukobu vide agresiju Rusije na Ukrajinu prisjećajući se srpske agresije na Hrvatsku, dok Srbi ondje odlaze kako bi se borili uz svoje tradicionalne pravoslavne saveznike Ruse, protivnike NATO-a, koji su im pomagali tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, napominje list pozivajući se na španjolsku agenciju EFE te hrvatske i srpske izvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski i srpski dragovoljci premještaju svoje neprijateljstvo u rat u Ukrajini", istaknuto je u naslovu teksta. Spominje se nekoliko desetaka boraca na obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

La Vanguardia su dnevne novine u Kataloniji, sjeveroistočnoj pokrajini čija lokalna vlada traži nezavisnost od Španjolske.

Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Garcia-Margallo u utorak je u Kijevu istaknuo da je Španjolska protiv naoružavanja Ukrajine kako bi se dala prilika 'miru, dijalogu i pregovorima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska ne ovisi o ruskom plinu i njeno stajalište prema Moskvi je puno blaže u odnosu na druge članice EU-a, napose baltičke zemlje koje u Rusiji vide opasnost za svoj suverenitet.

Zasad je poznato da su Španjolci poslali Ukrajincima 300 vojnih kaciga i 500 prsluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se EU opire slanju prave vojne potpore Ukrajini, raste broj stranih dragovoljaca koji odlaze u tamošnji rat boriti se na obje strane. Ondje su Španjolci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Čečeni i drugi, istaknuo je britanski BBC.

Motivi su im različiti, a oni koji ne odlaze zbog novca, nego ideala, motive nalaze u ratu u bivšoj Jugoslaviji i španjolskom Građanskom ratu (1936.-1939.), navode mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su pronašli dvojicu Španjolaca na strani ruskih separatista. Angel Davilla-Rivas (22) i Rafa Munoz Perez (27), pripadnici radikalnih ljevičarskih skupina u Španjolskoj, na istok Ukrajine su krenuli jer je tadašnji Sovjetski Savez podržavao republikance u španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) protiv nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo