Nasilje i mladi / Djeca nasilna jer žele 'ispasti face', teror preko interneta sve češći

Image
Foto: photos.com

Istraživanje pokazuje da je nasilje vrlo kompleksan problem među djecom i mladima, te da je teško razlučiti tko trpi nasilje, a tko ga provodi

12.2.2015.
15:15
photos.com
VOYO logo

Istraživanje provedeno u kampanji "Nasilje ostavlja tragove. Zvoni za nenasilje!", koju je lani u suradnji s udrugama i 18 hrvatskih škola proveo Centar za mirovne studije, pokazuje da je 79 posto anketiranih učenika sudjelovalo u nekom obliku nasilja nad svojim vršnjacima ili su sami bili njegove žrtve.

Taj podatak pokazuje da je nasilje vrlokompleksanproblem među djecom i mladima te da je teško razlučiti tko trpi nasilje, a tko ga provodi, istaknula je u četvrtak LanaJurman iz Centra za mirovne studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilan jer želi "ispasti faca"

Rezultati pokazuju da učenici kao najčešće uzroke nasilja izdvajaju ljubomoru i potrebu za samopromocijom, odnosno želju da netko "ispadnefaca". U najvećem postotku učenici smatraju da je uzrok nasilja to što je netko različit od većine, kao i njegov ekonomski status.

Kod pojma nasilja stručnjaci napominju da je povezan s pojmovima kao što su sukob i zlostavljanje, no to nije i njihova istoznačnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerijetko se sukob smatra nasiljem iako to nije jer je sukob posljedica različitosti mišljenja i stajališta, sam po sebi nije ni pozitivan niti negativan, a o akterima ovisi hoće li prerasti u nasilje ili će se riješiti na konstruktivan način.

Druga dva pojma - zlostavljanje i nasilje, usko su povezana. I dok je nasilje oblik agresivnog ponašanja prema drugoj osobi, sebi ili imovini, zlostavljanje je posebna vrsta nasilja koja traje dulje vrijeme i ponavlja se prema istom pojedincu i grupi. Može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće verbalno nasilje je ogovaranje

Najčešći oblik nasilja među verbalnim nasiljem je ogovaranje. Po rezultatima ankete, tri četvrtine učenika našlo se u situaciji da su bili ogovarani ili da su sami ogovarali druge.

Fizički oblici nasilja su rjeđi, no i dalje ih je dosta. Tako je 40 posto ispitanih navelo da je gurnulo drugog učenika, a njih polovina je pretrpjela guranje. Udaranje je nešto rijeđe, učinilo je to oko 37 posto učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici srednjih škola rjeđe navode da su žrtve fizičkog oblika nasilja nego učenici osnovnih škola, kao i djeca s kroničnim bolestima. Anketirani su govorili i o seksualnom nasilju, no ono je rijetko i na njega se vrlo brzo reagira.

U porastu elektroničko nasilje

Zabrinjava pak podatak da je u porastu elektroničko nasilje, odnosno nasilje putem interneta, jer je više od 60 posto učenika navelo da je primilo poruku koja govori loše o nekom drugom. Podaci govore da su djeca više izložena negativnim utjecajima kroz korištenje interneta nego putem mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz kampanju je provedena i akcija "Budi muško, mijenjaj pravila" udruge "Status M" namijenjena mladićima koji u velikom postotku nasilje povezuju s muškošću.

Glavna je poruka akcije da se muško može biti i bez agresivnih metoda i ponašanja i da treba promicati rodnu ravnopravnost. Također je pohvaljena akcija prevencije nasilja u maloljetničkim partnerskim vezama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja s obrazloženjima stručnjaka objavljeni su u publikaciji koja će poslužiti nastavnicima i stručnim timovima za daljnje akcije u prevenciji nasilja među učenicima, istaknula je Jurman dodajući da su osigurana i sredstva za daljnu provedbu projekta.

U dvogodišnjem projektu koji je finaciran iz IPA programa EU-a, uz Centar za mirovne studije sudjeluju Savjetovalište Luka Ritz iz Zagreba, Udruga za podršku i razvoj civilnoga društva Delfin iz Pakraca i udruga Pokretač iz Korenice, te 18 osnovnih i srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo