izmijenjen izborni zakon / Obrat u Saboru: SDP se predomislio, HDZ-ovci napustili sabornicu!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na kraju je prihvaćen amandman Mirele Holy (ORaH) po kojemu se kandidiranje zabranjuje svima koji su u trenutku raspisivanja izbora osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako su na izdržavanju kazne ili im njezino izvršenje tek predstoji

13.2.2015.
13:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Saborska je većina danas izmijenila Zakon o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru i tako uvela preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima.

Oporba u glasovanju nije sudjelovala. Napustili su sabornicu nezadovoljni činjenicom da je predlagatelj, Klub SDP-a, u samom "finišu", kad je glasovanje već počelo, dva puta promijenio mišljenje o odredbi kojoj se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je prihvaćen amandman MireleHoly (ORaH) po kojemu se kandidiranje zabranjuje svima koji su u trenutku raspisivanja izbora osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako su na izdržavanju kazne ili im njezino izvršenje tek predstoji.

Sve do isteka rehabilitacijskog roka neće se moći kandidirati osuđeni za najteža kaznena djela te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kako vas nije sram?'

Prethodno je SDP prihvatio samo dio amandmana Mirele Holy koja je tražila da se kandidiranje do isteka roka rehabilitacije zabrani pravomoćno osuđenima za najteža kaznena djela te zlouporabu položaja i ovlasti.

Ostali kojima je izrečena zatvorska kazna dulja od šest mjeseci po njezinu se amandmanu ne bi se mogli kandidirati samo dok su u zatvoru ili ako im izvršenje kazne tek predstoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov PeđaGrbin kazao je kako se prihvaća dio amandmana po kojemu se ne mogu kandidirati osobe s pravomoćnom osudom na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, ako im se u trenutku izbora kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje.

Dio amandmana u kojem se specificiraju kaznena djela za koja bi se zabrana kandidiranja produljila do isteka rehabilitacijskog roka SDP ne prihvaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holy, međutim, na to nije htjela pristati pa je tražila da se o njezinu amandmanu glasuje u cijelosti, što je pozdravio IvanŠuker (HDZ).

"Hvala vam, kolegice Holy, što ste spriječili lakrdiju. Kako netko može na amandman koji je sam predložio, na taj amandman prihvatiti amandman. Kako vas nije sram? Ako je napravljena pogrešna politička procjena i politička trgovina, priznajmo to javno, nemojmo raditi sramotu i lakrdiju od Sabora", rekao je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na činjenicu da je SDP u nekoliko navrata mijenjao prijedlog o zabrani kandidiranja upozorio je i laburist Dragutin Lesar.

"Kako možemo dijelom prihvatiti amandman kolegice Holy uz amandman SDP-a? Kakva je to sada zakonska odredba o zabrani kandidiranja, u jednom amandmanu s rehabilitacijskim rokom, u drugom bez njega i za koja kaznena djela", upitao je Lesar i zatražio stanku u kojoj bi, kaže, SDP na papir trebao napisati što se stvarno donosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo