pojačana ofenziva / Porošenko: Pobunjenici i Rusija ugrožavaju sporazum iz Minska!

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

'Nakon što smo zaključili sporazume iz Minska, to su ne samo napadi na civile već i na sporazum iz Minska', rekao je ukrajinski predsjednik

13.2.2015.
22:57
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Separatistički pobunjenici s istoka Ukrajine ugrožavaju sporazum iz Minska bombardiranjem civilnog stanovništva, rekao je u petak ukrajinski predsjednik PetroPorošenko optuživši Rusiju da je bitno pojačala ofenzivu na Ukrajinu nakon potpisivanja tih sporazuma.

"Nakon što smo zaključili sporazume iz Minska, to su ne samo napadi na civile već i na sporazum iz Minska", rekao je ukrajinski predsjednik tijekom susreta u Kijevu s mađarskim premijerom ViktoromOrbanom, prema video snimci njegove tiskovne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porošenko je govorio o bombardiranju bacačima rakete Grad na Artemivsk u kojem su poginule 3 osobe, od kojih jedno sedmogodišnje dijete u petak.

"Ta nova tragedija pogađa grad koji nije uključen u vojne operacije", rekao je ukrajinski predsjednik. Artemivsk, koji kontrolira ukrajinska vojska, nalazi se više od 30 km od crte bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost nakon sporazuma iz Minska, ofenziva Rusije bitno je jača. Mislimo da je sporazum iz Minska u velikoj opasnosti", rekao je tijekom tog susreta ukrajinski predsjednik.

Glasnogovornica State Departmenta JenniferPsaki je u petak također optužila Rusiju da nastavlja raspoređivati teško naoružanje na istoku Ukrajine prije stupanja na snagu prekida vatre potpisanog u četvrtak. Prema podacima Ukrajinaca i pobunjenika najmanje 28 osoba, od kojih 16 civila, ubijeno je u petak, dok bi primirje trebalo stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

G7 poziva na puno poštivanje sporazuma iz Minska

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Ukrajina, Dan neovisnosti

Čelnici sedam najvećih svjetskih gospodarskih sila (G7) pozvali su na strogo poštivanje sporazuma iz Minska o Ukrajini i naveli da su spremni odrediti sankcijeonimakojiprekrše sporazum, priopćeno je u Parizu.

G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Države) i dalje zabrinjava stanje u Ukrajini, kao i Europsko vijeće i Europsku komisiju koji zahtijevaju da sve strane strogo poštuju odredbe sporazuma iz Minska postignutih u četvrtak nakon dugih pregovora čelnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke s ciljem okončanja sukoba na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtijevamo da sve strane strogo poštuju odredbe paketa mjera i pokrenu te mjere bez odgode, prije svega primirje 15. veljače. Sve strane se moraju tijekom slijedećih dana suzdržati akcija koje bi mogle spriječiti početak primirja", stoji u priopćenju koje je objavilo francusku predsjedništvo.

"G7 su spremni poduzeti prikladne mjere protiv onih koji krše paket iz Minska, posebice onih koji ne poštuju globalno primirje ni povlačanje teškog naoružanja", prema tom tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta izjava stiže dok su se u petak nastavljali žestoki sukobi, u kojima je prema privremenim podacima poginulo 27 osoba na istoku Ukrajine i kada prekid vatre predviđen sporazumima iz Minska, nazvan Minsk 2, treba stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Njemačka kancelarka AngelaMerkel i francuski predsjednik FrancoisHollande su u četvrtak nagovijestili poteškoće u primjeni Minksa 2 i zaprijetili Rusiji novim sankcijama ukoliko se primirje ne bude poštivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sukobu ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine je prema podacima UN-a od travnja 2014. poginulo više od 5300 ljudi.

Čelnici G7 su ponovno osudili nezakonito pripojenje Krima koje predstavlja kršenje međunarodnog prava. Rusija je u u ožujku 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo