rusija pojačala ofenzivu? / Porošenko: 'Nažalost, sporazum iz Minska u velikoj je opasnosti'

Image
Foto: AP Images

Proruski separatisti i ukrajinski vojnici nastavili su se sukobljavati oko osvajanja terena u petak, primoravajući ukrajinskog predsjednika da ocijeni kako su sporazumi iz Minska "u velikoj opasnosti"

14.2.2015.
10:14
AP Images
VOYO logo

Izgledi za uspjeh sporazuma iz Minska čine se sve slabiji nekoliko sati prije prekida vatre koji bi trebao stupiti na snagu u subotu u 23 sata, nakon žestokih sukoba u kojima je u petak poginulo 28 osoba na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti i ukrajinski vojnici nastavili su se sukobljavati oko osvajanja terena u petak, primoravajući ukrajinskog predsjednika da ocijeni kako su sporazumi iz Minska "u velikoj opasnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst sporazuma "Minsk 2", sklopljenog u četvrtak nakon 16 sati pregovora između ruskog, ukrajinskog, njemačkog i francuskog čelnika pobudio je "tračak nade" dok su na terenu sukobi nedavno dosegli kritičku razinu nakon deset mjeseci sukoba s više od 5500 mrtvih.

No, u petak je Petro Porošenko iskoristio susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Kijevu kako bi optužio proruske ustanike "da napadaju sporazume iz Minska" bombardirajući civilno stanovništvo na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik govorio je o bombardiranju iz višecjevnih bacača raketa Grad grada Artemivska, udaljena više od 30 kilometara od crte bojišnice, u kojem su u petak poginula tri civila od kojih jedno dijete od sedam godina.

Ukupno je ubijeno 16 civila i 12 ukrajinskih vojnika, po najnovijim ukrajinskim i separatističkim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, nakon sporazuma iz Minska, ofenziva Rusije je znatno pojačana. Sporazumi iz Minska u velikoj su opasnosti", izjavio je ukrajinski predsjednik.

Čelnici sedam najvećih svjetskih gospodarskih sila G7 Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije i SAD-a pozvali su na "strogo poštivanje" sporazuma te izrazili "spremnost na uvođenje" sankcija protiv onih koji bi prekršili taj sporazum, piše u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo