vijest dana u BiH / Susjedi o inauguraciji nove hrvatske predsjednice izvještavali opširno

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović je naglasila da nikad neće djelovati protivno hrvatskim nacionalnim interesima, a posebnu je počast odala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, prenijeli su slovenski mediji

15.2.2015.
14:41
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski mediji opširno su u nedjelju izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice KolindeGrabar-Kitarović, ističući njezinu poruku da će biti predsjednica svih hrvatskih građana.

Slovenska televizija podsjeća da je Grabar Kitarović na izborima 11. siječnja u drugom krugu tijesno pobijedila dosadašnjeg predsjednika IvuJosipovića, te da to govori o oštroj podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u "optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva" kako bi se prevladalo ekonomsku krizu, te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da nikad neće djelovati protivno hrvatskim nacionalnim interesima, založila se za prevladavanje ideoloških podjela iz prošlosti i okretanje budućnosti, a posebnu je počast odala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, prenijeli su slovenski mediji naglaske iz njezina inauguracijskog govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski predsjednik BorutPahor, koji je bio na inauguraciji u Zagrebu, ranije je izrazio očekivanje da će nova predsjednica podupirati integraciju ostalih država jugoistočne Europe u EU.

Također se nada da će dati potporu tzv. procesu Brdo koji su prije nekoliko godina inicirale slovenska i hrvatska vlada, a usmjeren je jačanju stabilnosti, povjerenja i političkog dijaloga na jugoistoku Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost u Zagrebu vijest dana u BiH

Image
Image

Na putu do Markovog trga Kolinda Grabar-Kitarović pozdravljala je razdragane građane


Svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju su opširno izvjestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, a za većinu njih bila je to i vijest dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni servisi BH Radio 1, televizija BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović izvjestili su u prvim minutama svojih informativnih emisija, podsjećajući kako su joj nazočila sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Nova je predsjednica istaknula kako želi cijelu regiju u EU i NATO-u", navela je BHT 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi javni servisi ističu kako se Grabar-Kitarović u inauguralnom govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žve u njoj.

BH Radio 1 navodi da je Grabar-Kitarović pozvala na prevladavanje razlika u hrvatskom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevski "Dnevni avaz" je na mrežnim stranicama istaknuo da je Grabar-Kitarović kao strateški interes Hrvatske navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hrecegovinom te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

"Posebna pažnja zaštiti manjina", naslov je teksta u kojemu su o svečanosti u Zagrebu izvjestile banjolučke "Nezavisne novine" bliske vlastima Republike Srpske a sličan je naglasak i u izvješću entitetskog javnog RTV servisa (RTRS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni sarajevski internetski portal "Klix" u naslovu navodi kako se izabrana hrvatska predsjednica posebno dotaknula BiH te obećala kako će štititi položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Čestitke novoj hrvatskoj predsjednici poslao je reis emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izražavajući uvjerenje kako će mandat Grabar-Kitarović obilježiti uspješnost i pravednost, ali i kako će on biti od koristi i za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojim korisnim savjetima i konkretnim potezima, predsjednica Grabar-Kitarović će sigurno pomoći BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama", naveo je Cerić.

Bivši poglar bosanskohercegovačkih muslimana ukazao je i kako bi BiH trebala slijediti primjer Hrvatske po kojemu predsjednici države moraju djelovati kao izvanstranačke osobe u interese svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članovi Predsjedništva BiH... trebali bi iskoristiti priliku i dosta toga naučiti od susjeda", poručio je Cerić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo