rat u ukrajini / NATO i Moskva razmjenjuju optužbe zbog kršenja sporazuma o miru

Image
Foto: AP Images

Visoka predstavnica za europsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da separatisti 'jasno krše' sporazum iz Minska. No, pobunjenici tvrde da se prekid vatre iz Minska ne odnosi na Debalceve, taj pobunjenicima važan grad, jer im povezuje Doneck i Luhansk

18.2.2015.
17:25
AP Images
VOYO logo

NATO je pozvao Rusiju da se potpuno povuče s istoka Ukrajine i prestane pomagati separatiste koji su zauzeli strateški važan grad Debalceve odakle se masovno povlači ukrajinska vojska, dok se Zapad i pobunjenici s Rusijom međusobno optužuju za kršenje sporazuma iz Minska.

"Pozivam Rusiju da povuče sve svoje snage s istoka Ukrajine, da prekine svu potporu separatistima i poštuje sporazum iz Minska" o prekidu vatre, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Rigi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neformalnom sastanku europskih ministara rekao je da su ruske snage, topništvo i zračne snage još aktivne u Ukrajini.

"Odbijanje separatista da poštuju prekid vatre prijeti samom sporazumu (iz Minska koji je stupio na snagu u ponoć na nedjelju), rekao je Stoltenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednako prijeti i njihovo odbijanje da dopuste pristup promatračima Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS)", rekao je.

Strateški važno željezničko čvorište Debalceve palo je u ruke pobunjenika koji su izveli silovit napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka predstavnica za europsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da separatisti "jasno krše" sporazum iz Minska, a takvo je stajalište i Berlina i Pariza.

No pobunjenici tvrde da se prekid vatre iz Minska, dogovoren prošli tjedan između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, ne odnosi na taj pobunjenicima važan grad jer im povezuje Doneck i Luhansk, dva središta njihovih otcijepljenih regija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako misli i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Kijev i Zapad žele Debalceve imati kao izgovor da prekrše sporazum iz Minska, poručio je Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvo su stajalište zauzimali i ranije i ne želimo da se ponovi", rekao je Lavrov u Moskvi.

Zapad optužuje Rusiju za pomaganje pobunjenika s istoka Ukrajine, što Moskva odbacuje, unatoč gospodarskim sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlin i Pariz osudili su pobunjeničko zauzimanje Debalceva.

Zauzimanje Debalceva "pogubno je za nade u mir", poručio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, javlja agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka vlada oštro osuđuje vojnu operaciju separatista u Debalcevu i to je veliko kršenje prekida vatre", dodao je Seibert.

I francuski glasnogovornik Stephane le Foll rekao je da je pobunjeničko zauzimanje strateški važnog grada "poteškoća u primjeni sporazuma o prekidu vatre" i to jedva tri dana otkako je stupio na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će večeras telefonski razgovarati francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel te ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Petro Porošenko koji je potvrdio povlačenje vladinih snaga.

"Jutros su oružane snage i nacionalna garda završile planirano i organizirano povlačenje iz Debalceva", citira njemačka agencija dpa predsjednika Porošenka pozivajući se na ukrajinsku agenciju Interfax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija dodaje da je oko 5000 ukrajinskih vojnika bilo opkoljeno u gradu, ključnom čvorištu koji je gotovo cijelo vrijeme sukoba na istoku Ukrajini bio pod nadzorom vladinih snaga.

Oko 80 posto vladinih vojnika napustilo je grad, rekao je Porošenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremit ćemo organiziranu i koordiniranu reakciju", najavio je.

Pozvao je Europsku uniju i Sjedinjene Države da oštro odgovore na "brutalno rusko kršenje" posljednjeg u nizu primirja iz Minska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik njemačke vlade najavio je mogućnost novih sankcija.

Nove sankcije protiv Moskve "mogle bi biti potrebne u slučaju nove eskalacije", rekao je Seibert, ali i ponovio da se Njemačka protivi isporuci oružja ukrajinskim vojnicima, čemu su pak sklonije Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik John Kerry razgovarao je s Lavrovom u srijedu o provedbi mirovnog sporazuma u svrhu okončanja sukoba na istoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je naglasio važnost izravna dijalog između Kijeva, Donecka i Luhanska i brzo okončanje oružanih sukoba u Debalcevu, navodi u svome priopćenju rusko ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo