terapija djeci / Smiruju situaciju: 'Nema opasnosti od epidemije šarlaha'

Smrt od posljedica uobičajene dječje bolesti poput šarlaha uznemirila je roditelje na zadarskom području nakon što je šestogodišnji dječak preminuo nekoliko dana nakon što je obolio.

18.2.2015.
19:43
VOYO logo

Ministarstvo zdravlja danas je uputilo zahtjev za očitovanjem Opće bolnice Zadar zbog smrti šestogodišnjeg dječaka od šarlaha u ponedjeljak. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja će nakon očitovanja odlučiti o potrebi poduzimanja daljnjih koraka.

U zadarskoj bolnici negiraju da je dijete kod njih bilo prije trenutka kada je primljeno u teškom stanju na dan smrti. Prethodno mu je jaki antibiotik Sumamed dala liječnica obiteljske medicine u Biogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umrli dječak je u OB Zadar prvi put primljen na naš Hitni pedijatrijski prijem 16. veljače u 7:25 sati ujutro, petog dana bolesti ", istaknula je sanacijska ravnateljica OB Zadar Marijana Mrčela.

Međutim, prema pisanju zadardanas.hr-a, pojavile su se informacije kako je obitelj dječaka na Odjel pedijatrije dovodila i ranije, tražeći pomoć zbog visoke temperature koja se unatoč antibiotskoj terapiji sumamedom nije snižavala. U zadarskoj bolnici kažu kako prvu službenu prijavu o dječakovom dolasku u bolnicu imaju tek tog kobnog ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog streptokokne sepse, gnojne upale pluća i otkazivanja svih organa unatoč trudu liječnika, dijete je umrlo šest sati od dolaska u bolnicu. 

Jesu li u opasnosti i druga djeca u vrtiću?

"Tamo u ovom trenutku nema epidemije šarlaha. Nažalost, to je bio jedan vrlo rijedak slučaj komplikacije osnovne bolesti i s obzirom na smrtni ishod, mi smo odmah stupili u kontakt s upravom vrtića", naglasio je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Zadru Alan Medić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrazovanja tvrdi da je uprava vrtića Cvit poduzela sve potrebne korake da zaštiti drugu djecu.

"Vrtić je odmah postupio po protokolu o sigurnosti djece u vrtićima", rekla je zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inkubacija šarlaha je od 3 do 5 dana, a umrli dječak je zadnji put bio u vrtiću prije 6 dana, pa očito šarlahom nije zarazio nikoga od druge djece. Roditelji su im uglavnom dali napraviti briseve grla, pa to epidemiolozi nisu nalagali ponovno.

"Dali smo jednu kratku antibiotsku postekspozicijsku, kako mi zovemo profilaksa. Znači, nismo išli na masovna uzimanja briseva, nego na davanje terapije svim konatktima prvog reda", dodao je Medić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni nalazi obdukcije još uvijek se čekaju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo