nova politika raspodjele / U Gunju stigle nove zalihe hrane, pravo odsad imaju samo socijalni slučajevi

Stanovnici poplavom pogođene Gunje neće biti gladni. Noćas je kamionima Crvenog križa stigla hrana, a od ponedjeljka se kreće s podjelom obiteljskih paketa koje će od sada dobivati samo nezaposleni i socijalni slučajevi. Pučka će kuhinja, najavljeno je, raditi sve dok traju radovi na obnovi kuća

21.2.2015.
19:00
VOYO logo

Ljubica Nikolić svakih 15 dana dolazi u prostorije Crvenog križa u Gunji po paket pomoći. Kuća im je srušena nakon poplava pa cijela obitelj, u iščekivanju obnove, živi u ljetnoj kuhinji.

"Mi smo svi ovdje još uvijek na neki način ovisni o Crvenom križu i to nam puno znači, pogotovo za obitelji koje još nisu uselile u kuće", kaže Ljubica. 

U Crvenom križu kažu kako je u početku 1080 obitelji imalo pravo na pakete, ali se u međuvremenu njih 360 uselilo u kuće. Unatoč tome neki i dalje dolaze po pomoć i hrane se u pučkoj kuhinji.

"Znači ako su u svojim kućama, ako imaju primanja moraju shvatiti da normalan život ide dalje", izjavio je Luka Tarkdžić, predsjednik društva Crvenog križa u Gunji.

No neki očito nisu shvatili pa se tako dogodilo da je Crveni križ ostao bez hrane, a time i dio korisnika.

Djeca ne mogu ni jesti, nas je osmero ovdje! Kuća mi nije srušena, čekamo bager, nitko ništa, tu su mi i sin, snaha, dijete", ogorčena je Ramiz Kovačević.

U prazno skladište Robne zalihe su zato hitno poslale 2 tone junećeg mesa, 400 kilograma svinjskoga, 8 tona brašna, pola tone smrznutoga graška te isto toliko konzerviranih mahuna i đuveđa. Pomogli su i privatni donatori.

"Stigla je prva donacija, očekujemo da će biti novih donacija i da ćemo moći ljudima dijeliti obiteljske pakete", nada se voditeljica Crvenog križa u Županji Terzija Nemec.

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić tvrdi da je problem u Crvenom križu koji nije sredio liste ljudi koji imaju pravo na pomoć.

"Oni su djelili i kapom i šakom, i kome ne treba i tko je bio poplavljen i tko nije bio poplavjen i to ne samo za Gunju nego za cijelu županjsku posavinu. Treba se jednom prekinuti s tom praksom", rekao je.

U Crvenom križu tvrde da pomoć zlorabi tek manji broj ljudi. Ipak, paketi će se sada izdavati uz potvrdu od centra za socijalnu skrb, samo onima koji su zaista socijalni slučajevi. No kontejnerska naselja i dalje će biti prioritet. Pomoć bi se trebala djeliti do rujna kada se očekuje da će obnova biti gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo