ovaj problem se ignorira / Hrvatska je zbog malog broja rođene djece ostala bez grada veličine Daruvara!

Dok se političari svađaju, Hrvatska izumire. Prošle godine rođeno je manje od 39 tisuća djece, što je gotovo 13 tisuća manje nego što je umrlo

23.2.2015.
16:51
VOYO logo

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se prošle godine rodilo 39.596 djece, a umrlo je 52.427 ljudi, a očekuje se da će broj rođenih nakon pročišćavanja podataka biti i manji ispod 39 tisuća što je prvi put u povijesti.

To bi značilo da je Hrvatska zbog malog broja rođena djece ostala bez grada veličine Daruvara.

Demografi upozoravaju da političari ignoriraju ovaj problem, a pronatalitetne politike uopće nema.

Image
Image



"Vrlo vjerojatno će broj živorođenih pasti ispod 39 tisuća i to je nešto što smo predviđali što Hrvatsku čeka. Nestaje hrvatska budućnost, no ono što iznenađuje je to što nitko na to ne reagira", kazao je demograf StjepanŠterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Rodilje u Hrvatskoj imaju pravo na šest mjeseci pune plaće i jednokratnu naknadu HZZO-a. Ostatak pomoći ovisi od mjesta do mjesta. U Sutivanu na Braču, primjerice, davalo se najviše - do 20 tisuća kuna, a onda se zbog krize od svega odustalo. U ministarstvu najavljuju
modernu obiteljsku politiku.

"Zato ova vlada i ministarstvo priprema jednu modernu obiteljsku politiku koja je okupila velik broj stručnjaka. Ona će se bazirati na usluge za obitelji... na vrtiće i fleksibilno radno vrijeme. Sve one usluge koje će omogućiti ženama da više rađaju i obiteljima da imaju više djece", poručila je IvaPrpić, pomoćnica ministrice socijalne skrbi i mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Upravo stvaranje uvjeta za više djece bio je dio njezinog dugoročnog plana, kaže bivša premijerka i ministrica obitelji JadrankaKosor, no nije se provodio.

"Davanje povlastica za kredite mladim obiteljima i posebni projekti za zapošljavanje mladih - to je tema koja nikoga ne zanima. Kada izađu statistički podaci svi se zgroze, to je strašno i sutra to zaborave", poručila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL-a Danas na tu temu bio je vodeći hrvatski stručnjak za demografiju - prof dr. AnđelkoAkrap sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a što je rekao, pogledajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike