selektivnost protuzakonita / Britanija odbila amandman o zabrani pobačaja ovisnoj o spolu

Image
Foto: AP Images

Britanski zastupnici u ponedjeljak su odbili amandman kojim se izričito zabranjuje pobačaj ovisno o djetetovu spolu, prenose u utorak agencije

24.2.2015.
8:37
AP Images
VOYO logo

Britanski zastupnici u ponedjeljak su odbili amandman kojim se izričito zabranjuje pobačaj ovisno o djetetovu spolu, prenose u utorak agencije.

Amandman je motiviran zabrinutošću što neke zajednice stranaca u Velikoj Britaniji u svojoj kulturi daju prednost muškom spolu, kao što je slučaj u Kini i u Indiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica zdravstva Jane Ellison usprotivila se tom amandmanu rekavši da je selektivni pobačaj zbog spola "ionako protuzakonit".

Nekoliko zastupnika ipak se zauzelo za takvu mjeru budući da se takva praksa izričito ne spominje u zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj amandman nužan je jer u britanskom zakonu ne postoji poseban članak o selektivnom pobačaju ovisno o djetetovu spolu", rekla je zastupnica Fiona Bruce.

Zastupnica Bruce koja je i podnijela amandman objasnila je da 1967. godine kada je zakon bio donesen tehnologija nije omogućavala da se utvrdi djetetov spol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici koji su se usprotivili tom amandmanu - 292 su glasovala 'za', a 201 'protiv' - ocijenili su da bi izričita zabrana takva pobačaja bila neprovediva i ženama bi otežavala pristup pobačaju.

Pobačaj je u Velikoj Britaniji dopušten do 24. tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo