novo otkriće astronoma / U bespuću svemira otkrili crnu rupu 12 milijardi puta veću od Sunca!

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Otkriće dovodi u pitanje sadašnje teorije o brzini rasta crnih rupa i znanstvenici ne mogu objasniti kako je novootkrivena crna rupa rasla tako brzo

26.2.2015.
15:36
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Astronomi su otkrili golemu crnu rupu, koja je nastala u ranom svemiru, 12 milijarda puta veću od Sunca u svijetlećem kvazaru, objavili su u srijedu znanstvenici.

Otkriće dovodi u pitanje sadašnje teorije o brzini rasta crnih rupa i znanstvenici ne mogu objasniti kako je novootkrivena crna rupa rasla tako brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše otkriće predstavlja ozbiljni izazov teorijama rasta crnih rupa u ranom svemiru", kaže voditelj istraživanja Xue-BingWu s pekinškog sveučilišta.

Crne rupe su dijelovi svemira toliko gusti masom da ni svjetlost ne može putovati dovoljno brzo da izbjegne snagu njihove gravitacije. One se otkrivaju zahvaljujući njihovu utjecaju na obližnje galaksije, zvijezde i prašinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novootkrivena crna rupa dvostruko je veća od ranije otkrivenih crnih rupa iste starosti, kaže znanstvenik BramVenemans s Max Planck instituta za astronomiju u Njemačkoj.

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Novootkrivena crna rupa stvorena je oko 900 milijuna godina nakon Velikog praska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za usporedbu crna rupa u centru Mliječne staze ima 4 do 5 milijuna puta veću masu od Sunca.

Znanstvenik FuyanBians s australskog nacionalnog sveučilišta objašnjava da crne rupe rastu apsorbiranjem mase. No s apsorbiranjem mase rupa će biti zagrijana stvarajući pritisak zračenja koji gura masu od crne rupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate u stvari dvije sile u ravnoteži što ograničava brzinu rasta koji je puno manji od onoga što smo pronašli", kaže Bian.

Rezultati israživanja objavljeni su su časopisu Nature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo