'Garancija za mlade' / Napokon obećavajuća Vladina mjera za mlade i nezaposlene!

S 50 tisuća nezaposlenih mladih između 15 i 25 godina, Hrvatska je u vrhu neslavne ljestvice Europske unije, a tom problemu Vlada pokušava doskočiti Garancijom za mlade

26.2.2015.
18:29
VOYO logo

Mnogi komadi odjeće kao što su uniforme, odijela, haljine, sašiveni u jednoj tvornici tekstila osmislila je Maja - mlada dizajnerica koja je, u potrazi za poslom, primljena na jednogodišnje stručno osposobljavanje.

"Poslala sam životopis, portfolio sam napravila, potrudila sam se oko toga, pozvali su me na razgovor i ostalo je povijest. Ovo je definitivno super za start", posvjedočila je MajaŠivo, dizajnerica mode i tekstila, Zagreb.

Popularni 'rad za 2400 kuna' jedna je od mjera kojom je Vlada pokušala uposliti bar dio od 50 tisuća nezaposlenih mladih u Hrvatskoj. Sa udrugom poslodavaca država je sada sklopila i sporazum o provedbi 'Garancije za mlade' – programa kojim bi se svima njima 4 mjeseca od završetka školovanja jamčio posao.

"Kad netko kaže posao u roku 4 mjeseca od završetka školovanja, to zvuči jako autoritarno i grubo. Kako možeš natjerati nekog da zaposli? Natjerati ne, ali ga dovesti u situaciju da to učini, da. I to je uloga Vlade", izjavio je premijer ZoranMilanović.

Image
Image



Taj afirmativni pritisak na poslodavce, kako je mjere nazvao premijer - država ove godine potpomaže s ukupno milijadu i 200 milijuna kuna - pola iz vlastitog proračuna, a ostatak iz Europske unije.

"Ovaj projekt je iz tog razloga izuzetno važan. Kako zaposliti mlade ljude, omogućiti im da ostanu u Hrvatskoj i stvaraju svoj život i svoje želje", kazao je DavorMajetić, glavni direktor HUP-a.

Ministar rada MirandoMrsić podsjeća da svaki poduzetnik koji na neodređeno zaposli mladu osobu, idućih 5 godina oslobođen plaćanja doprinosa – sve ostale poziva da iskoriste stručno osposobljavanje.

"U ovom trenutku omogućava da preko 37 tisuća mladih ljudi je bilo u toj mjeri", kaže Mrsić.

Od čega ih se nakon godinu dana trajno zaposlilo oko 25 tisuća... Što i dalje ne rješava tmurnu statistiku Hrvatske - zemlje u kojoj svaka druga osoba do 25 godina nema posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo