Švaljek o novom sustavu / Zagrepčani će nereciklirani otpad uskoro plaćati prema količini

Inspekcija zaštite okoliša u posljednjih godinu dana kaznila je više više od 50 gradova koji nisu poduzeli dovoljno da građani recikliraju otpad. Kako Zagreb ne bi bio na toj listi, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek uvodi novi sustav naplate odvoza otpada

26.2.2015.
18:31
VOYO logo

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek uvodi novi sustav naplate odvoza otpada. Sav otpad koji građani ne recikliraju uskoro će morati platiti po količini. Oni koji žive u kućama presretni su jer će odvoz smeća plaćati manje.

A oni koji žive u zgradama ipak su skeptični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam za to, samo mi recite kako će to netko kontrolirat tko je bacio koliko smeća. Nikako", rekao je Mihael sa zagrebačke Knežije. 

Dosad se se množio četvorni metar stana s kunom i 10 lipa. Pa je na mjesec vlasnik stana od 50 kvadrata plaćao 55 kuna. Po novom sustavu, jedna litra smeća plaćat će se devet lipa, odnosno jedan odvoz kontejnera od 1100 litara, koštat će 99 kuna. To će se množiti s brojem odvoza, pa će tako jedan ulaz u zgradi plaćati ukupno 2970 kuna na mjesec. I onda će se to podijeliti s brojem stanova u ulazu. 

"Korisnici sami odlučuju o svom udjelu unutar određene zajednice korisnika, najčešće se to odlučuje po određenom članu domaćinstva", rekao je direktor Sektora za komercijalne poslove 'Čistoće' Robert Kahlina. 

Predstavnici stanara u zgradi trebaju se prvo dogovoriti s vlasnicima stanova o tome koliko puta žele dolazak kamiona Čistoće i potom moraju sami procijeniti tko će koliko platiti. Čak i ako to sve nekako uspiju, u gradu nisu razmišljali o tome što ako stanari pogrešno izračunaju i spremnici budu prepuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja duboko vjerujem da naši građani nisu spremni raditi glupostI samo kako bi uštedili koju kunu. Da su kulturni prije svega. Ne bih stvarno razmišljala o nekoj ekstremnoj situaciji, da građani trpaju svoj otpad bilo gdje drugdje", poručila je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.  

Do kraja ove godine novi bi sustav trebao zaživjeti u svakom kućanstvu i svih 800 tisuća Zagrepčana prema smeću će se ponašati odgovorno, nada se zamjenica gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo