prihvaćene zakonske izmjene / U BiH ukinut 'bijeli kruh', privilegije političarima od 3.3 milijuna eura

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Izmjenama zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH se briše odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na razini BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata

26.2.2015.
21:18
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak je prihvatio zakonske izmjene kojim se visokim državnim dužnosnicima ukida tzv. "bijeli kruh", naknada za 12 mjeseci nakon okončanja mandata za koje se iz državnog proračuna izdvajalo 3,3 milijuna eura.

Izmjenama zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH se briše odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na razini BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata. No, da bi izmjene zakona o ukidanju privilegija stupile na snagu, potrebno je da ovaj prijedlog dobije potporu i u Domu naroda Parlamenta BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na naknadu u institucijama BiH trenutačno može uživati više od 80 izabranih osoba i imenovanih dužnosnika za koje se godišnje izdvaja 3,3 milijuna eura. Pojedinačne naknade do 2000 eura mogu dobivati ministri, zastupnici i izaslanici na državnoj razini osim ako se u međuvremenu ne zaposle ili odu u mirovinu.

Ukidanje „bijelog kruha“ u državnom parlamentu predložio je Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH) FahrudinaRadončića i za sada su ga podržale sve političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na privilegije nakon završetka mandata imaju i drugi izabrani ili imenovani dužnosnici na entitetskoj i županijskoj razini u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo