izlaz je u zapošljavanju / Poznati optimist: 'Kotač je pokrenut, ali nema prečaca do rasta'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok je ministar Branko Grčić poznati optimist, njegov kolega Siniša Hajdaš Dončić suzdržan, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kazao je kako mali rast BDP-a vodi u nepovoljnu stagnaciju, a jedini pokazatelj rasta gospodarstva jest rast zaposlenosti, što se u HRvatskoj još uvijek ne događa

27.2.2015.
11:47
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je objavljeno kako je hrvatsko gospodarstvo konačno poraslo u četvrtom tromjesečju prošle godine 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije skrivao zadovoljstvo.

"Imamo konačno gospodarski rast! To je rezultat jednog specifičnog vođenja ekonomske politike. Politike između štednje i poticanja rasta. Ovi rezultati plod su mnogih mjera i poticaja. Mi ćemo u tom smjeru i nastaviti", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam građane da ne nasjedaju na lažna obećanja! Nema prečaca do rasta. Ali kotač je pokrenut i mi ćemo ići u tom smjeru. To stalno ponavljam i poznati sam optimist", još jednom je potvrdio Grčić.

'Ovo je jedini put za Hrvatsku'

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić ipak nije toliko euforičan kao njegov kolega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dobro kao promjena trenda, a dva kvartala su dovoljna da se kaže da je zemlja izašla iz recesije. Ali za veći iskorak potrebna je promjena strukture zaposlenih. Sporo se tome približavamo. Predviđa se da će i prvi kvartal ove godine imati rast. To je samo dokaz da je bilo potrebno oko dvije do tri godine da se riješimo kroni kapitalizma. Ali ovo je jedini put za Hrvatsku, iako je nekada neshvaćen", rekao je Hajdaš Dončić.

Kroni kapitalizam podrazumijeva poslovnu prijateljsku spregu osoba na vlasti, moćnih prijatelja i tvrtki kojima svi skupa upravljaju, na korist tuđe štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Mali rast znači nepovoljnu stagnaciju'

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić također je komentirao prve procjene Državnog zavoda za statistiku. 

"Činjenica da je prekinut niz od 12 uzastopnih kvartala pada BDP-a je pozitivno. Međutim, činjenica da se radi o vrlo malom rastu, upozorava nas da sada koračamo u, po nas, vrlo nepovoljnu stagnaciju. Stagnacija slijedom očekivano niskih stopa rasta i dalje znači nazadovanje i zaostajanje za drugim zemljama i daljnji pad naše konkurentnosti. Stoga, unatoč ovom malom rastu i optimizmu koji iz toga možemo imati, upozoravamo da, za izlazak iz recesije, pred nama još uvijek veliki posao. Jedini pravi pokazatelj rasta gospodarstva je rast zaposlenosti. Zbog izostanka ozbiljnijih i snažnijih reformi nemoguće je postići značajnije stope gospodarskog rasta koje bi mogle dovesti do osjetnog smanjenja nezaposlenosti ili poboljšanja standarda hrvatskih građana", priopćeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


'Jedini pravi pokazatelj rasta gospodarstva je rast zaposlenosti'

"Poslovna i ulagačka klima i dalje se suočava s dugogodišnjim slabostima i izazovima i nije dovoljno poticajna za brojne domaće i inozemne privatne ulagače pa izostaje doprinos investicija u porastu BDP-a. Hrvatski izvoz ne može u sadašnjem trenutku biti bitan pokretač dinamičnog rasta BDP-a jer je veličinom premali u usporedbi sa sličnim CEE zemljama, geografski usmjeren na nekoliko tradicionalnih bliskih tržišta, vrlo niske tehnološke složenosti s jako velikim udjelom usluga niske dodane vrijednosti", izjavio je Davor Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za osjetni napredak i sustizanje razvijenijih zemalja potrebno je intenzivirati i produbiti reformske napore u svim kritičnim područjima. Ako privatni sektor može provoditi brze i kontinurane promjene da bi preživio ovu duboku krizu, onda nema razloga da na isti način neizbježnim i ozbiljnim promjenama ne pristupi i država. Javna vlast, teritorijalni ustroj, tržište rada, fiskalna konsolidacija…i sve druge reforme čiju realizaciju mjerimo HUP skorom još uvijek čekaju – nužne reforme", zaključeno je iz HUP-a.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo