OSPICE NE JENJAVAJU / Stručnjaci i mediji iz BiH: protivnici cijepljenja krivi za epidemiju

Image

Procijepljenost u bosni je pala na 87%, a standard za zauzdavanje epidemija je 95%

27.2.2015.
17:10
VOYO logo

Bosanskohercegovački epidemiolozi upozoravaju na zabrinjavajući trend necijepljenja, koji je - kako kažu - i glavni razlog epidemije ospicama koja još uvijek traje.

Samo u Republici Srpskoj u posljednjih pola godine prijavljeno je preko 2 tisuće slučajeva malih boginja, a najgore je stanje Bijeljini gdje ima preko tisuću oboljelih, prenose nezavisne.com. U Federaciji je u 2014. godini zaraženo preko 3 tisuće ljudi.

Kao i u Hrvatskoj, cijepljenje je u cijeloj BiH obavezno, međutim kazna dosad nikom nije izrečena. Također, u posljednih nekoliko godina vodila se u javnosti rasprava 'za' i 'protiv' cijepljenja, zbog čega su se mnogi roditelji preplašili mogućih negativnin posljedica - primjerice autizma, koji protivnici dovode u direktnu vezu s cijepljenjem.

Strani mediji čak problematiziraju ovu epidemiju, koja je stigla i do Njemačke, kroz prizmu lobija koji se bori protiv obaveznog cijepljenja.

Jelena Ravlija, glavna bosanskohercegovačka epidemiologinja, izjavila je kako je procijepljenost pala čak na 87%, što je daleko manje od 95% - što je postotak za koji štručnjaci kažu da je potreban kako bi se uspješno sprječavale epidemije.

Inače, BiH ima problem s ospicama jer je program imunizacije zaustavio rat 90-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo