PROGOVORILA ZA RTL / Priča maloljetne majke: kako se bori za dostojan život sebe i djeteta

Svake godine iz rodilišta iziđe oko 1500 maloljetnih majki. Većina ih ima podršku obitelji, no za oko deset posto problemi tek počinju. I to s partnerima koji ih napuštaju, završetkom školovanja i smještajem.

27.2.2015.
19:12
VOYO logo

18-godišnja AdrianaBručić u lipnju će postati majka. Roditelji se za nju ne mogu brinuti, dečko također pa bebu čeka u Caritasovoj Kući ljubavi.

"Ni meni ni njemu nije bilo svejedno kad smo postali svjesni da ćemo biti roditelji. Niti jedan ni drugi nismo imali stalan posao. Ja školu nemam do kraja završenu", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada završava ekonomsku školu, a u Caritasovoj kući može ostati najviše godinu dana nakon rođenja bebe. Nada se da će njezin budući suprug do tada naći stalni posao.

"Dogovor od prije par mjeseci s mojom socijalnom radnicom je da bi neko optimalno rješenje bilo do osmog mjeseca, znači dva mjeseca kad beba napuni, oni bi nas smjestili negdje u neki stan. Tako da se nadamo da će to što prije biti, da budemo skupa i da beba ne bude dugo bez mame i tate", dodala je Adriana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine iz hrvatskih bolnica iziđe između 1200 i 1500 maloljetnih majki. Većina ih ima podršku obitelji, no oko 10 posto njih prepuštene su same sebi.

"Obitelj ili ne može ili ne želi brinuti o njima pa se stvori cijela paleta problema - kako ću nastaviti školovanje, kako se osamostaliti, pronaći posao", rekla je SilvijaStanić iz Udrugw roditelja Korak po korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć mogu pronaći u udruzi Korak po korak, koja im kroz program 'Mama je mama' pruža psihosocijalnu pomoć. Osim u Caritasovoj kući, maloljetne trudnice dom pronalaze u zagrebačkoj Nazorovoj, no i tamo mogu ostati samo godinu dana nakon poroda. Nakon toga osiguran im je privremeni smještaj u stanu koji je dom dobio na korištenje.

"Trenutno imamo za dvije majke mogućnost stanovanja. To je jedan stan gdje imamo dvije majke s djetetom", rekla je VesnaŠugar iz Doma za djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomažu im i u pronalasku posla kako bi se što prije osamostalile. Tome se nada i Adriana, koja svim budućim mladim majkama poručuje: "Bez obzira na to s koliko godina cure ostanu trudne, s koliko žene postanu majke, definitivno moja preporuka bila bi zadržite dijete i nemojte pobaciti i uništiti jedan život koji bi mogao biti prekrasan". 

A takav jedan prekasan život hrabroj Adriani stiže za nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo