RTL otkriva / Spas za siromašne: Hrvatska ima čak 16 socijalnih samoposluga

Početak izlaska iz recesije građani očito ne osjećaju jer siromašnih je sve više. Pokazuje to i sve veći broj socijalnih samoposluga koje se otvaraju u sve više mjesta. RTL otkriva da ih ima čak 16 u svim dijelovima zemlje

27.2.2015.
18:54
VOYO logo

Svoja vrata za 10-ak dana trebala bi otvoriti već druga socijalna samoposluga u Zagrebu. Prostor u Sigetu je spreman, namirnice uskoro stižu od svih trgovačkih lanaca, a kupaca će biti i previše.

"Mislim da je sada u bazi 2500 - 3000 ljudi, mislim da će se taj broj i povećati jer je taj broj sve veći i veći", kaže voditeljica projekta, Andrea Šimunović iz Crvenog križa.

Brašno, ulje, higijenske potrepštine - bit će za one koji trenutno ne primaju nikakvu vrstu pomoći. A trgovina će biti još.

"Cilj je sutra da imamo na području grada Zagreba više takvih trgovina. Mi bi bili najsretniji da nema nijednog, ali situacija je takva da bi za početak trebala četiri takva dućana", kaže pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu u Zagrebu, Višnja Fortuna.

Ovakav dućan u Vukovaru postoji već godinu dana, a koliko je potreban, najbolje govori dramatičan porast broja korisnika.

"Nakon dva tjedna već smo u registru imali oko 150 obitelji, danas socijalna samoposluga radi s 543 obitelji", kaže voditeljica socijalne samoposluge u Vukovaru, Irena Rajšić.

Više od 2000 Vukovaraca oslanja se na njihovu pomoć jer bez ove hrane ne mogu.

Vukovarska trgovina prije godinu dana bila je sedma u Hrvatskoj. Prije nje otvorene su one u Splitu, Rijeci, Gospiću, Zagrebu, Karlovcu, Vinkovcima. Otada ih je niklo još devet u Varaždinu, Krapini, Našicama, Zadru, Koprivnici, Sisku, Novoj Gradiški, Zagrebu, a uskoro se otvara i jedna u Osijeku.

U Rijeci su se u četiri godine postajanja popularno zvane 'socke' nagledali svega. Volonteri koji tamo rade, kažu: u ovakvoj ekonomskoj situaciji, korisnik može postati gotovo svatko.

Hrvatska ima 16 trgovina koje ne prodaju, nego dijele hranu. Šest ih se otvorilo u zadnja četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo