pitanje za referendum / Hoće li Hrvatska 21 županiju preoblikovati u nekoliko velikih regija?

Hoće li se Hrvatska konačno preustrojiti, pa umjesto 21 županije svesti na pet ili sedam većih i učinkovitijih regija? Ministar uprave Arsen Bauk kaže da je to dobrodošla opcija, ali da je za nju potreban referendum.

1.3.2015.
18:45
VOYO logo

Hoće li zastavu Osječko-baranjske županije uskoro zamijeniti zastava cijele regije, Slavonije? Na prijedlog da se broj županija s 21 smanji na pet do sedam, a gradova i općina s 556 na svega 120, ministar uprave Arsen Bauk kaže - to je tema za referendum.

"Na političkoj razini se o tome priča, ali nikakvih konkretnih prijedloga nema. Moj osobni stav je da se to i ne bi trebalo provoditi bez izjašnjavanja građana, odnosno referenduma na kojem bih ja glasao da se smanji broj županija i smanji broj općina, ali ja sam jedan od 4 milijuna građana", rekao je ministar uprave Arsen Bauk. 

Svesti sve županije na 5 regija čiji su nositelji najveći gradovi, prijedlog je koji stiže iz redova ekonomskih i pravnih stručnjaka. Druga ideja je da ih bude sedam, pa da Međimurje i Istra budu također županije. Da se to provede u djelo, čini se, nedostaje političke volje.

"To nije u planu provesti do kraja mandata, a ne postoji politička odluka ni da se to provede u sljedećem mandatu, neovisno o tome tko bude imao priliku upravljati hrvatskom", nastavlja Bauk. 

Inicijativa o smanjenju županija krenula je iz Baukova splitsko-dalmatinskog SDP-a. Tome se protivi predsjednik zajednice županija, HDZ-ovac Tomislav Tolušić. Kaže kako nije problem u broju, županije su neefikasne i koči ih centralizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih glasovao da se ukine Ministarstvo uprave jer ne služi ničemu. Ako u Slavoniji ukinete sve županije i opet im date istu količinu novaca, još ćete ih dublje gurnuti u blato, ali nažalost, to ministru Bauku i SDP-u nije moguće objasniti", rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić. 

A stručnjaci objašnjavaju da Hrvatskoj ne treba 20 nego 5 snažnijih i većih regija, među ostalim i kako bi se lakše provodili razvojni projekti.

Za takvu promjenu, kad bi se SDP na nju i odlučio, potrebna je izmjena Ustava, odnosno dvotrećinska većina u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo