počela je utrka / Nije šala: plin za kućanstva pojeftinjuje od prvog travnja!

Plin za kućanstva pojeftinjuje od prvog travnja! Dobru vijest koja nije prvotravanjska šala građanima je najavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Zanimljivo je da se ovo događa istekom prve od tri godine tijekom kojih je država zadržala pravo da sama određuje cijenu te u zadnjoj godini mandata Vlade.

2.3.2015.
18:51
VOYO logo

Plin za kućanstva pojeftinjuje od prvog travnja. Iako je sezona grijanja pri kraju, niži računi za građane su uvijek dobrodošli. Međutim, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još uvijek nije otkrio koliko će cijene ići dolje.

"Prostora ima. Od 1. travnja će sigurno cijene plina za građane biti niže nego dosad jer smo mudro vodili energetsku politiku", kazao je ministar Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski građani plin plaćaju 37 lipa po kilovat.000 kilovatsati jedno kućanstvo na godinu stoji 5.180 kuna. U usporedbi s europskim prosjekom koji iznosi 6 eurocenti po kilovatsatu, plin u Hrvatskoj i dalje je jedan od najjeftinijih u Uniji. Najskuplji plin plaćaju Šveđani - čak 11 eurocenti, a najpovoljniji Rumunji – 3 eurocenta.

"Treba reći da to nije kraj. Ukoliko realiziramo projekt eksploatacije nafte i plina, onda će cijene plina za naše građane i industriju opet biti niži nego danas, a to je dugoročni interes i Vlade i građana RH", dodao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred istekom je prva od tri godine tijekom kojih država sama smije određivati cijenu plina za kućanstva. Otkud prostor za uštede? Dok će navodno pojeftiniti i domaća proizvodnja, jedan od razloga uskoro manjih računa jest i niža cijena uvoznog plina.

"Znamo da je cijena nafte padala, a zatim se mijenjala i cijena plina. Prema tome, postoji li nekakav prostor? Sigurno postoji, mislim da to nije isključivo socijalna mjera nego da postoji određeni prostor da bi se cijena mogla spustiti", pojasnio je energetski stručnjak Miro Skalicki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena se sada spušta za još uvijek nepoznat postotak, dvije godine nakon što je plin, kao i struja, poprilično poskupio. Vladajući su se tada pravdali usklađivanjem s tržištem.

Hoće li HNS-ov ministar gospodarstva sada smanjiti troškove za toliko, građani će osjetiti već na računima za travanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo